Istinski uspjeh

Pročitajte: Knjiga Izlaska 34:1-7

1 Gospodin zapovjedi Mojsiju: »Isteši sebi dvije ploče od kamena, kao što su bile prve, da napišem zapovijedi što su stajale na prvim pločama, koje si razbio! 2 Budi tad spreman za sutra, da rano izađeš na goru Sinaj i tamo na vrhu gore stupiš preda me! 3 Nitko ne smije izaći s tobom gore i pojaviti se na cijeloj gori. I ovce i goveda ne smiju pasti uz ovu goru.«
4 I on tako istesa sebi dvije ploče od kamena, kao što su bile prve. Sutradan u rano jutro ustade Mojsije i izađe na goru Sinaj, kao što mu je bio zapovjedio Gospodin. Dvije kamene ploče uze sa sobom u ruku. 5 Kad onda Gospodin siđe dolje u oblaku, stade on tamo uz njega i prizva ime Gospodnje. 6 Tada prođe Gospodin ispred njega.
I Gospodin se oglasi: »Gospodin je milosrdan i milostiv Bog, strpljiv, bogat milošću i vjernošću, 7 koji čuva vjernost tisućama, koji prašta krivnju, opačinu i grijeh, ali nikoga ne pušta bez kazne, nego krivnju otaca pohodi na djeci i na unučadi, na trećem i četvrtom koljenu.«

Gospodin je milosrdan i milostiv Bog, strpljiv, bogat milošću i vjernošću.

Izlazak 34:6

GOST kojeg sam intervjuirao pristojno je odgovarao na moja pitanja, no osjećao sam da nije zadovoljan. Usputni komentar iznio je to na vidjelo.

»Nadahnjujete tisuće ljudi«, rekao sam.

»Ne tisuće«, promrmljao je. »Milijune!«

I kao da me sažalijeva zbog mojega neznanja, nabrojio je svoja postignuća – naslove koje ima, stvari koje je učinio, časopise za koje je pisao. Bio je to neugodan trenutak.

Nakon tog iskustva ostao sam zatečen načinom na koji se Bog objavio Mojsiju na gori Sinaj (r. 5-7). Ondje je bio Stvoritelj svemira i Sudac čovječanstva, ali Bog nije upotrijebio te svoje naslove. Ondje je bio Stvoritelj 100 milijarda galaksija, ali ni to nije spomenuo. Umjesto toga, Bog se predstavio kao »milosrdan i milostiv, spor na srdžbu, bogat ljubavlju i vjernošću« (r. 6, K. S.). Kad otkriva tko je, on ne nabraja svoje naslove ili postignuća, nego svoje osobine.

Kao ljudi stvoreni na sliku Božju pozvani smo slijediti njegov primjer (Postanak 1:27; Efežanima 5:1,2), to je bitno. Postignuća su dobra, naslovi isto, ali ono što je zaista važno jest koliko smo mu slični.

Poput moga gosta, i mi svoju važnost često temeljimo na svojim postignućima. Priznajem da ja to činim. – Sheridan Voysey

Bože, želimo biti suosjećajni, milostivi i dobri.