Radovati se u raznolikosti

Pročitajte: Psalam 133

1 Gle, kako je lijepo i kako je ugodno
kad braća žive zajedno!
2 Kao ulje dragocjeno na glavi,
što silazi na bradu, bradu Aronovu,
što silazi do ovratnika njegovih haljina.
3 Kao rosa s Hermona
što pada na gore sionske.
Ondje Gospod daje blagoslov,
život dovijeka.

Gle, kako je lijepo i kako je ugodno kad braća žive zajedno!

Psalam 133:1

NA svečanoj promociji 2019. godine 608 studenata nestrpljivo je čekalo dodjelu diploma. Na samom početku dekan je zamolio studente da ustanu kad pročita ime zemlje u kojoj su rođeni: Afganistan, Bolivija, Bosna… Nastavio je sve dok nije pročitao imena šezdeset zemalja. Svi studenti stajali su i klicali od oduševljenja. Šezdeset zemalja; jedno sveučilište.

Ljepota jedinstva usprkos različitosti upečatljiva je slika slavljenja onoga što je Bogu dragocjeno – ljudi koji žive zajedno u jedinstvu. Poticaj na jedinstvo Božjeg naroda nalazimo u 133. psalmu – hvalospjevu koji je narod pjevao dok je ulazio u Jeruzalem na godišnje svetkovine. Podsjećao ih je na dobrobiti skladnog života (r. 1) unatoč razlikama koje mogu prouzročiti podjele. Jedinstvo je vrlo živopisno opisano kao osvježavajuća rosa (r. 3) i ulje kojim pomazuju svećenike (Izlazak 29:7) – koje se izlijeva na njihovu glavu, slijeva preko brade na ovratnik njihovih haljina (Psalam 133:2). Kada smo jedinstveni, Božje blagoslove nemoguće je zaustaviti.

Za sve koji su se pouzdali u Isusa, unatoč razlikama kao što su nacionalnost ili dob, postoji dublje jedinstvo u Duhu (Efežanima 4:3). Kada smo zajedno i slavimo to zajedništvo dok nas Isus vodi, možemo prihvatiti različitosti koje nam je Bog dao i slaviti izvor istinskog jedinstva.

– Lisa M. Samra

Oče, pomogni nam živjeti u jedinstvu.