Generacija sada

Pročitajte: Druga knjiga o Kraljevima 20:1-6,16-19

1 U ono vrijeme smrtno se razbolje Ezekija. Prorok Izaija, Amosov sin, dođe k njemu i reče mu: »Ovako govori Gospodin: Uredi svoju kuću; jer ćeš umrijeti i ne ćeš više ozdraviti!« 2 Tada on okrenu svoje lice k zidu i upravi Gospodinu ovu molitvu:
3 »Ah, Gospodine, spomeni se ipak da sam hodio pred tobom u vjernosti i s nepodijeljenim srcem i da sam činio što je tebi ugodno!« I Ezekija glasno zaplače.
4 A Izaija još nije bio ostavio srednje predvorje, i dođe mu Gospodnja riječ: 5 »Vrati se i javi Ezekiji, knezu mojega naroda: Ovako govori Gospodin, Bog Davida, tvoga djeda: Čuo sam tvoju molitvu i vidio tvoje suze. I eto, ozdravit ću te opet. Već prekosutra ići ćeš u Gospodnji Hram. 6 Dodat ću vijeku petnaest godina. I izbavit ću tebe i ovaj grad iz ruku asirskoga kralja, i branit ću ovaj grad zbog sebe i zbog svojega sluge Davida.«
16 Izaija reče Ezekiji: »Čuj riječ Gospodnju: 17 Doći će vrijeme kad će biti odneseno u Babilon sve što se nalazi u tvojoj palači, što su prikupljali tvoji oci do dana današnjega. Ništa ne će preostati – tako govori Gospodin – 18 a od tvojih vlastitih sinova, koji će ti se još roditi, uzet će neke da budu sobari u palači babilonskoga kralja.« 19 Ezekija odgovori Izaiji: »Riječ Gospodnja, koju si mi navijestio, prava je«, i pridoda: »Neka ipak, dok ja živim, vladaju mir i sigurnost!«

Tada on okrenu svoje lice k zidu i upravi Gospodinu ovu molitvu.

2 Kraljevima 20:2

»NIKADA ne vjerujte nikomu starijem od trideset godina«, rekao je mladi zagovornik zaštite okoliša Jack Weinberg 1964. godine. Njegove su se riječi primijenile na cijelu generaciju i to je poslije požalio. Gledajući unatrag, ono što je brzopleto rekao, pogrešno je shvaćeno.

Jeste li čuli omalovažavajuće komentare o milenijskoj generaciji ili generaciji Y, rođenoj prije pojave interneta? Ili obratno? Loše mišljenje jedne generacije o drugoj može biti dvosjekli mač. Sigurno postoji bolji način.

Iako je bio izvrstan judejski kralj, Ezekija je pokazao nedostatak brige za sljedeću generaciju. Kad je kao mladić smrtno obolio (r. 1), molio je Boga da ga ozdravi (r. 2,3) i on je dodao njegovu »vijeku petnaest godina (r. 6). No kad je primio vijest da će njegova djeca biti izgnana u Babilon, kraljeve suze su izostale (r. 16-18). Pomislio je: »Neka ipak, dok ja živim, vladaju mir i sigurnost!« (r. 19) Ezekija nije primijenio ljubav prema vlastitoj dobrobiti na sljedeći naraštaj.

Bog nas poziva na ljubav koja se usuđuje prijeći granice koje nas dijele. Stariji naraštaj treba svježi idealizam i kreativnost mladih, a zauzvrat oni mogu imati koristi od mudrosti i iskustva svojih prethodnika.

– Tim Gustafson

Nije vrijeme za pogrdne dosjetke, već za promišljeno nadopunjavanje. U tome smo zajedno.