Veseli darivatelji

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 9:6-15

6 A ovo velim: tko oskudno sije, oskudno će i žeti, a tko obilno sije, obilno će i žeti. 7 Svaki neka dâ kako je odlučio u srcu, a ne sa žalošću ili zbog prisile, jer Bog ljubi vesela darovatelja. 8 A Bog može učiniti da bude među vama obilna svaka milost, da u svemu imate svega svagda dovoljno i da vam preostane za svako dobro djelo; 9 kao što je pisano:
»Raskošno dade siromasima,
njegova pravda ostaje dovijeka.«
10 A onaj koji »daje sjeme sijaču«, dat će i kruh za jelo i umnožit će vaše sjeme i dat će da uzrastu plodovi vaše pravde, 11 da se u svemu obogatite za svaku darežljivost koja po nama iskazuje hvalu Bogu. 12 Jer ovo bogoštovno pomaganje ne podmiruje samo oskudicu svetih, nego donosi i obilan plod po mnogim hvalama u Gospodinu, 13 kad zbog ove prokušane službe ljubavi oni slave Boga za vaše poslušno ispovijedanje Kristova evanđelja i za darežljivost kojom dijelite njima i svima. 14 U svojoj molitvi za vas oni čeznu za vama zbog obilne Božje milosti u vama. 15 Hvala Bogu na njegovu neizrecivom daru!

Svaki neka dâ kako je odlučio u srcu, a ne sa žalošću ili zbog prisile, jer Bog ljubi vesela darovatelja.

2 Korinćanima 9:7

NICHOLAS, rođen u trećem stoljeću, nije ni slutio da će stoljećima nakon svoje smrti biti poznat kao Sveti Nikola. Bio je jednostavan čovjek koji je volio Boga, iskreno se brinuo za ljude i bio poznat po tome što je veselo davao od svoje imovine i činio dobra djela. Legenda kaže da je, nakon što bi saznao za neku vrlo siromašnu obitelj, noću došao do njihova doma i kroz otvoreni prozor ubacio vrećicu zlata koja je pala u cipelu ili čarapu koja se sušila pokraj kamina.

Davno prije njega apostol Pavao pozvao je vjernike u Korintu da budu veseli darivatelji. Pisao im je o velikoj oskudici njihove braće i sestara u Jeruzalemu i potaknuo ih da pomognu i daju velikodušno. Objasnio im je prednosti i blagoslove koje primaju oni koji s drugima dijele svoju imovinu. Podsjetio ih je da svatko »tko oskudno sije, oskudno će i žeti, a tko obilno sije, obilno će i žeti« (r. 6). To znači da će se i sami obogatiti, bit će nagrađeni »za svaku darežljivost koja po nama iskazuje hvalu Bogu« (r. 11).

Oče, pomogni da budemo veseli darivatelji ne samo tijekom božićnih blagdana nego cijele godine. Hvala što si nam po svojoj neizmjernoj velikodušnosti darovao svoga Sina, Isusa (r. 15).

– Estera Pirosca Escobar

Hvala ti, Bože, što će po tvojoj računici i darivatelj i primatelj biti blagoslovljeni.