Savršeno ime

Pročitajte: Izaija 7:10-17

10 I Gospodin reče dalje Ahazu: 11 »Izmoli sebi znak od Gospodina, svojega Boga, dolje u dubini ili gore u visini!« 12 Ahaz odvrati: »Ne ću moliti za to, niti ću kušati Gospodina.«
13 Tada reče Izaija:
»Slušajte dakle vi od Davidove kuće!
Nije li vam dosta što dosađujete ljudima,
nego još dosađujete i mojemu Bogu?
14 Zato će vam sam Svemogući dati znak:
Eto, djevica će začeti i roditi sina
i nadjenuti mu ime Emanuel.
15 Hranit će se gruševinom i medom,
dok ne nauči odbaciti zlo, a izabrati dobro.
16 Jer prije nego dječak nauči odbaciti zlo,
a izabrati dobro,
ležat će opustošena zemlja,
pred čijom dvojicom kraljeva tebe hvata groza.
17 Gospodin će pustiti na te,
na tvoj narod i na kuću tvojega oca
dane kakvih nije bilo otkad Efrajim otpade od Jude,
preko asirskoga kralja.

Zato će vam sam Svemogući dati znak: Eto, djevica će začeti i roditi sina i nadjenuti mu ime Emanuel.

Izaija 7:14

JEDNOGA toplog i sparnog dana u kolovoza moja je žena rodila našega drugog sina. No, ostao je bez imena jer se nismo mogli složiti kako ćemo ga zvati. Nakon mnogo sati provedenih u slastičarnici i dugih vožnji automobilom, još se nismo mogli odlučiti. Tri je dana jednostavno bio Baby Williams prije nego što je konačno dobio ime Mihej.

Odabir pravog imena može biti pomalo frustrirajući. Naravno, ako niste Bog koji je odabrao savršeno ime za onoga koji će zauvijek promijeniti stvari. Preko proroka Izaije, Bog je rekao kralju Ahazu da izmoli »sebi znak od Gospodina« kako bi ojačao vjeru (r. 11). Iako je kralj odbio zatražiti znak, Bog mu ga je svejedno dao: »Eto, djevica će začeti i roditi sina i nedjenuti mu ime Emanuel« (r. 14). Bog je djetetu dao ime i on će biti znak nade ljudima koji su očajni. Ime je ostalo i Matej mu je udahnuo novo značenje kada je pisao izvještaj o Isusovu rođenju (Matej 1:23). Isus će biti »Emanuel«. On neće biti samo Božji predstavnik, nego Bog u tijelu koji dolazi spasiti svoj narod od pogubnosti grijeha.

Bog nam je dao znak. Znak je Sin. Sin se zove Emanuel – Bog s nama. To je ime koje odražava njegovu prisutnost i ljubav. Danas on poziva i nas da zagrlimo Emanuela znajući da je s nama.

– Marvin Williams

Nebeski Oče, hvala ti za Emanuela – Isusa, tvoga Sina.