Ostanite zajedno

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:1-6

1 Molim vas dakle ja, sužanj u Gospodinu, da živite dostojno zvanja u koje ste pozvani, 2 sa svom poniznošću i krotkošću, strpljivo podnoseći jedan drugoga u ljubavi. 3 Nastojte čuvati jedinstvo Duha vezom mira. 4 Jedno tijelo i jedan Duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi svoga poziva. 5 Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje! 6 Jedan Bog i Otac sviju koji vlada nad svima, djeluje po svima i boravi u svima.

Nastojte čuvati jedinstvo Duha vezom mira.

Efežanima 4:3

JEDNA crkva u Dewberryju podijelila se 1800-ih zbog pilećeg batka. Postoje različite verzije priče, ali prema riječima jednog od ondašnjih članova crkve, dvojica muškaraca posvađala su se oko zadnjeg batka na crkvenom ručku. Jedan je rekao da Bog želi da on uzme batak. Drugi je odgovorio da je Bogu svejedno, a on ga zaista želi. Toliko su se razljutili da se jedan preselio nekoliko kilometara niz cestu i osnovao drugu crkvu, Dewberry 2. Srećom, crkve su riješile svoje nesuglasice i svi su priznali da je razlog njihove podjele bio smiješan.

Isus se slaže s time. Noć prije svoje smrti Isus se za svoje sljedbenike molio »… da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi… da budu savršeno jedno i da spozna svijet da si me ti poslao« (Ivan 17:21,23).

Pavao se slaže s time. Poziva nas da nastojimo »čuvati jedinstvo Duha vezom mira. Jedno tijelo i jedan Duh« (Efežanima 4:3,4), ne može se rastaviti.

Mi koji plaćamo zbog Kristova tijela slomljena zbog našega grijeha ne smijemo svojom ljutnjom, ogovaranjima i strančarenjima razarati njegovo tijelo, Crkvu. Bolje je podnijeti nepravdu nego biti kriv za sramotu crkvenih podjela. Prepustite drugome pileći batak – i komad kolača!

– Mike Wittmer

Nebeski Oče, pomogni nam da nikada ne razdvajamo ono što si ti sjedinio.