Briga za potrebite

Pročitajte: Ponovljeni zakon 15:7-11

7 Ako se nalazi kod tebe koji siromah, koji god između tvojih zemljaka u kojem tvom mjestu u zemlji koju ti daje Gospodin, Bog tvoj, onda ne budi tvrda srca i ne zatvaraj svoje ruke pred siromahom, svojim zemljakom! 8 Otvori mu rado svoju ruku i pozajmi mu drage volje što treba u svojoj potrebi! 9 Čuvaj se da se ne rodi u tvome srcu opaka misao: Blizu je sedma godina, oprosna godina, i da zlo ne gledaš na siromaha svog zemljaka, pa da mu ne daš ništa! Ako on protiv tebe zazove Gospodina, na tebi je grijeh. 10 Podaj mu rado i ne budi zlovoljan kad mu daješ! Jer će te za taj čin blagosloviti Gospodin, Bog tvoj, u svakom tvom poslu i pothvatu. 11 Siromaha će biti uvijek u zemlji. Zato ti zapovijedam: Otvori rado svoju ruku potrebitom i siromašnom sunarodnjaku u zemlji!

Zato ti zapovijedam: Otvori rado svoju ruku potrebitom i siromašnom sunarodnjaku u zemlji!

Ponovljeni zak. 15:11

EVAN Summers otvorio je vrata i ugledao Sally, krhku ženu koja je redovito dolazila po povratne staklene i plastične boce. U trgovini bi za njih dobila novac koji je bio glavni izvor njezinih prihoda. Evan je dobio ideju. »Možete li mi pokazati gdje spavate?« upitao je. Sally ga je odvela do neravnog, manje od metar širokog komada zemlje uz kuću. Potaknut suosjećanjem, izgradio joj je kolibicu – jednostavno sklonište u kojemu je mogla sigurno spavati. No nije na tome stao. Pokrenuo je mrežnu stranicu GoFundMe i zajedno s lokalnim crkvama kupio zemljište za izgradnju skloništa za još neke beskućnike.

Kroz cijelu Bibliju Bog podsjeća svoj narod da skrbe za one koji su u potrebi. Kad je preko Mojsija pripremao Izraelce za ulazak u Obećanu zemlju, potaknuo ih je da siromasima, svojim zemljacima daju ono što im treba (r. 8). Ali ih je i podsjetio: »Siromaha će biti uvijek u zemlji« (r. 11). Ne moramo ići daleko da se uvjerimo u to. Kao što je Bog pozvao Izraelce da otvore svoje ruke potrebitim sunarodnjacima (r. 11), i mi možemo činiti isto.

Svi trebamo hranu, vodu i sklonište. Uz Božju pomoć, upotrijebimo to malo što imamo i pomognimo drugima.

– Julie Schwab

Bilo da je riječ o sendviču ili toplom zimskom kaputu, male stvari mogu promijeniti mnogo toga!