Što reći

Pročitajte: Nehemija 2:1-8

1 Bilo je mjeseca nisana godine dvadesete vladavine kralja Artakserksa. Pred kraljem je stajalo vino. Ja uzeh vino i pružih ga kralju. Ne htjedoh da on opazi da sam žalostan. 2 Ali me kralj upita: »Zašto ti je lice tako žalosno kad nisi bolestan? Sigurno imaš kakvu brigu na srcu.« Ja se vrlo uplaših 3 i odgovorih kralju: »Da je živ kralj dovijeka! Kako ne bih bio žalostan kad je grad u kojem su grobovi mojih otaca opustošen i kad su njegova vrata ognjem spaljena!« 4 Kralj me upita: »Imaš li kakvu molbu?« Tada se pomolih nebeskomu Bogu 5 i odgovorih kralju: »Ako misli kralj da je dobro i ako ti je mio tvoj sluga, pošalji me u Judeju, u grad u kojem su grobovi mojih otaca, da ga opet sagradim!« 6 A kralj i njegova žena, što je sjedila do njega, upitaše me: »Kako bi dugo trajao tvoj put? Kad ćeš opet doći?« I pristade kralj i pusti me da idem. Ja mu kazah vrijeme 7 i onda rekoh kralju: »Ako je kralju milo, neka mi da popratno pismo za namjesnike s one strane rijeke, da me puste proći dok ne dođem u Judeju 8 i pismo za Asafa, kraljevskog čuvara šume, da mi da drva da napravim vrata za tvrđavu, za Hram, za gradski zid i za kuću u koju ću ući.« I to mi kralj dade jer je milostiva ruka mojega Boga bila nada mnom.

Tada se pomolih nebeskomu Bogu i odgovorih kralju…

Nehemija 2:4,5

KADA sam prestala pregledavati knjige u kutiji s oznakom C. S. Lewis prišao mi je vlasnik antikvarijata. Dok smo razgovarali o dostupnim naslovima, pitala sam se zanima li ga vjera koja je nadahnula velik dio Lewisovih tekstova. Tiho sam zamolila Boga za vodstvo. Na pamet mi je pao Lewisov životopis i počeli smo razgovarati o tome kako je njegov karakter ukazivao na Boga. Bila sam zahvalna što je moja molitva usmjerila naš razgovor na duhovne stvari.

I Nehemija je zastao i pomolio se u ključnom trenutku razgovora s perzijskim kraljem Artakserksom. Kralj je pitao Nehemiju kako mu može pomoći jer je vidio da je jako potresen vijestima o razrušenom Jeruzalemu. Nehemija je bio kraljev sluga i kao takav nije bio u položaju tražiti usluge, ali trebao je jednu – i to veliku. Htio je obnoviti Jeruzalem. Najprije se pomolio »nebeskomu Bogu«, a tek tada je zatražio dopuštenje da napusti službu, otputuje u Jeruzalem i obnovi ga. Kralj je pristao, čak mu je dao »popratno pismo« da nesmetano putuje i drvo potrebno za gradnju (r. 4-8).

Biblija nas potiče: »Svakom molitvom i prošnjom molite se u Duhu u svako vrijeme…« (Efežanima 6:18). To uključuje trenutke kada nam je potrebna hrabrost, samokontrola ili osjetljivost. Molitva prije nego što progovorimo pomaže nam prepustiti Bogu kontrolu nad našim stavom i riječima.

– Jenifer Benson Schuldt

Kada ne znate što reći, pitajte Boga i saznajte!