Natrag na osnove

Pročitajte: Ezekiel 45:9-10,17-20

9 Ovako veli svemogući Gospodin: Dosta je, knezovi Izraelovi! Okanite se nasilja i pritiskivanja, činite pravicu i pravdu! Prestanite otimati posjed od mojega naroda – govori svemogući Gospodin.10 Mjerila neka su vam prava, efa neka vam je prava i bat neka vam je prav!
17 Knez je dužan davati žrtve paljenice, prinose i naljeve na blagdane, na mlađake, u subote, o svim svečanim skupštinama Izraelova doma. On neka prinosi žrtve za grijeh, prinose, žrtve paljenice i pomirne žrtve, da pribavi pomirenje Izraelovoj kući!
18 Ovako veli svemogući Gospodin: Prvoga dana prvoga mjeseca moraš uzeti junca bez mane i njim pomiriti Svetište. 19 Svećenik neka uzme krvi od žrtve za grijeh i njom neka pomaže dovratnike Hrama i četiri ugla pojasa na žrtveniku i vratne dovratnike na unutarnjem trijemu! 20 Tako ćeš učiniti i sedmoga dana, za one koji su zgriješili nehotice i neznajući, da se tako pomiri Hram.

Okanite se nasilja i pritiskivanja, činite pravicu i pravdu!

Ezekiel 45:9

ČINI se da pravila postoje da bi se kršila. Neki se ljudi rugaju toj stvarnosti predlažući novogodišnje odluke koje su, recimo, ostvarive. Evo nekih s društvenih mreža:

Mahnite drugim vozačima na semaforima.

Prijavite se za maraton. Nemojte pobjeći.

Prestanite odgađati – za sutra.

Međutim, koncepcija novog početka može biti ozbiljan posao. Judejski je narod u izgnanstvu očajnički trebao jedan takav početak. Nešto više od dva desetljeća u njihovom sedamdesetogodišnjem zatočeništvu, Bog ih je ohrabrivao kroz riječi proroka Ezekiela: »Sad ću okrenuti Jakovljevu sudbinu i smilovat ću se…« (Ezekiel 39:25).

Ali narod se prvo morao vratiti osnovama – uputama koje je Bog dao Mojsiju osamsto godina prije. To je uključivalo svetkovanje prvog dana nove godine, koja je za Židove počinjala u proljeće, a svrha je bila podsjetiti ih na Božji karakter i njegova očekivanja. Njihovim je vođama rekao: »Okanite se nasilja i pljačke i vršite zakon i pravdu« (45:9, K. S.).

Lekcija se odnosi i na nas. Naša se vjera mora provesti u djela inače je mrtva (Jakovljeva 2:17). U ovoj novoj godini vratimo se osnovama: »Ljubi Gospodina svojega Boga« i »Ljubi svojega bližnjega kao samoga sebe!« (Matej 22:37-39)

– Tim Gustafson

Oče, pomogni nam da te ljubimo svim srcem.