Bijeg ili mir?

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 16:25-33

25 Ovo sam vam govorio u slikama. Dolazi čas kad vam više ne ću govoriti u zagonetkama, nego ću vam otvoreno navješćivati ono što se tiče Oca. 26 U onaj ćete dan u moje ime moliti, i ne velim vam da ću ja moliti Oca za vas. 27 Sâm vas Otac naime ljubi jer ste vi mene ljubili i povjerovali ste da ja izađoh od Boga. 28 Izađoh od Oca i dođoh na svijet; opet ostavljam svijet i idem k Ocu.« 29 Rekoše njegovi učenici: »Eto, sad otvoreno govoriš i nikakve zagonetke ne kazuješ. 30 Sad znamo da sve znaš, i nije ti potrebno da te tko pita. Zato vjerujemo da si izašao od Boga.«
31 Isus im odvrati: »Zar sada vjerujete? 32 Evo dolazi čas, i već je došao, kada ćete se raspršiti svaki na svoju stranu, a mene sama ostaviti. Ali nisam sam, jer je Otac sa mnom. 33 Ovo sam vam govorio da u meni imate mir. U svijetu imate tjeskobu; ali se ufajte: ja nadvladah svijet.«

Ovo sam vam govorio da u meni imate mir. U svijetu imate tjeskobu; ali se ufajte: ja nadvladah svijet.

Ivan 16:33

NA plakatu trgovine s hidromasažnom kadom piše »BIJEG«. Privukao je moju pozornost i naveo na razmišljanje. Supruga i ja razgovarali smo o nabavci hidromasažne kade… jednog dana. Bio bi to lijep odmor u našem stražnjem vrtu! Ako zaboravimo čišćenje i račun za struju. I… odjednom, bijeg komu smo se nadali zvuči kao nešto od čega treba pobjeći.

Ipak, ta riječ tako uspješno mami jer obećava nešto što želimo: olakšanje, udobnost, sigurnost. Time nas naša kultura iskušava na različite načine. Nema ništa loše u odmaranju ili bijegu na neko lijepo mjesto. Ali postoji razlika između bijega od životnih teškoća i povjeravanja teškoća Bogu.

U 16. poglavlju Evanđelja po Ivanu Isus govori svojim učenicima da će sljedeće poglavlje njihova života iskušati njihovu vjeru. »U svijetu ćete imati patnju«, govori im na kraju. Zatim dodaje ovo obećanje: »Ali, ohrabrite se: ja sam pobijedio svijet!« (r. 33, K. S.) Isus nije želio da njegovi učenici padnu u očaj. Umjesto toga, pozvao ih je da mu vjeruju, da znaju što on nudi: mir.

Isus nam ne obećava život bez boli, ali obećava da dok se uzdamo u njega, možemo doživjeti mir koji je dublji od bilo kojeg bijega koji nam svijet nastoji prodati.

– Adam R. Holz

Oče, hvala ti što bez obzira na to s kakvim se teškoćama suočavamo, možemo pronaći odmor i mir u tebi.