Čuje nas s neba

Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 8:37-45

37 Ako nastane glad u zemlji, ako budu kuga, suša, snijet, skakavci i gusjenice, ako je neprijatelj pritisne, ako je pohodi neko zlo ili neka bolest: 38 svaku molitvu, svaki vapaj što tada bilo tko izgovori u svemu tvojem narodu Izraelu, ako svaki osjeća bol u svojem srcu i raširi ruke prema ovoj kući, 39 onda ti to čuj u nebu na mjestu na kojem sjediš na prijestolju, i oprosti, i zahvati, i podaj svakome po svemu njegovu životu, jer ti poznaješ njegovo srce! Jer ti jedini prozireš srce sve čovječje djece, 40 da te se uvijek boje, dokle god žive u zemlji koju si dao našim ocima!
41 Ali i stranca, koji ne pripada tvojemu narodu Izraelu, nego iz daleke zemlje dolazi zbog tvojega imena 42 jer se čuje za tvoje veliko ime, za tvoju jaku ruku i za tvoju podignutu mišicu, kad on dakle dođe i pomoli se u ovoj kući, 43 onda ga ti čuj u nebu na mjestu gdje sjediš na prijestolju, i učini sve za što te zaziva stranac, da svi narodi na zemlji upoznaju tvoje ime, da te štuju kao tvoj narod Izrael i da doznaju da je ovaj Hram, što ti ga sagradih, prozvan po tvojem imenu!
44 Ako tvoj narod iziđe u borbu protiv svojih neprijatelja putom kojim ga pošalješ, i pomoli se Gospodinu prema gradu koji si izabrao, prema Hramu koji sam sagradio tvojemu imenu, 45 onda ti čuj u nebu njegovu molbu i njegov vapaj i podaj mu pobjedu!

… onda ti čuj u nebu njegovu molbu i njegov vapaj i podaj mu pobjedu!

1 Kraljevima 8:45

MAISON je imao osamnaest mjeseci i nikada nije čuo majčin glas. Tada su mu liječnici dali prvi slušni aparatić. Mama Lauryn ga je upitala: »Dušo, čuješ li me?« Oči djeteta su zasjale. Nasmijani Maison odgovorio je majci blagim gugutanjima. Lauryn je znala da je svjedočila čudu. Rodila ga je prerano, nakon oružanog napada na njihovu kuću. Maison je imao samo pola kilograma i proveo 158 dana u intenzivnoj njezi. Nitko nije očekivao da će preživjeti, a kamoli čuti.

Ta dirljiva priča podsjeća me na Boga koji čuje svoj narod. Kralj Salomon žarko se molio, osobito u teškim vremenima. Kad »ne pada dažd« (r. 35), ako »nastane glad… kuga, suša, snijet… ako je neprijatelj pritisne… pohodi neko zlo ili bolest« (r. 37), pa i grijeh, »usliši mu s neba molitvu i prošnju«, molio se Salomon, »i učini mu pravdu« (r. 45, K. S.).

U svojoj dobroti Bog je odgovorio obećanjem zbog kojeg još uvijek uzdršću naša srca: »… i tada se moj narod, koji je nazvan po mojemu imenu, ponizi i moli se, i potraži moje ime, i vrati se od svojih zlih putova, onda ću ih ja uslišiti u nebu, oprostit ću im njihove grijehe i spasit ću njihovu zemlju« (2 Ljetopisa 7:14). Nebo se može činiti dalekim. Ipak, Isus je s onima koji vjeruju u njega.

– Patricia Raybon

Nebeski Oče, hvala ti što si s nama u našim najtežim borbama i nevoljama. Hvala ti što otireš naše suze.