Život zahvaljujući smrti

Pročitajte: Knjiga Izlaska 12:5-13

5 Janje mora biti bez pogrješke, muško, od godine dana. Smijete uzeti janje ili kozlića. 6 Čuvajte ga do četrnaestoga dana ovog mjeseca! Tada neka ga zakolje sva općina sinova Izraelovih podvečer! 7 Neka se uzme nešto od krvi, i neka njom pomažu oba dovratka i gornji prag na kućama u kojima će se jesti! 8 Iste noći neka se jede meso pečeno na ognju, i uz to beskvasan kruh! I gorko zelje neka se pri tom jede! 9 Ne jedite od toga ništa sirovo ili u vodi kuhano, nego samo na ognju pečeno, i to tako da je još glava spojena s nogama i nutarnjim dijelovima. 10 Ništa od toga ne ostavite do jutra! Što bi od toga preostalo do jutra, spalite na ognju! 11 Ovako trebate jesti: imajte bokove opasane, obuću na nogama i štap u ruci! Jedite u hitnji: To je prolazak Gospodnji.
12 Jer ću u toj noći proći kroz egipatsku zemlju i pobit ću sve prvorođence u egipatskoj zemlji, čovjeka i stoku, i sudit ću svim egipatskim bogovima, ja, Gospodin. 13 Krv na kućama u kojima stanujete bit će vam zaštitni znak. Kad vidim krv, proći ću mimo vas. Među vama ne će biti pomora kad stanem ubijati po egipatskoj zemlji.

Kad vidim krv, proći ću mimo vas.

Izlazak 12:13

CARL se borio s rakom i trebala mu je dvostruka transplantacija pluća. Tražio je od Boga nova pluća, ali se osjećao čudno što je to učinio. Priznao je da mu je čudno moliti se jer netko mora umrijeti da bi on mogao živjeti.

Carlova dvojba naglašava osnovnu istinu Svetog pisma: Bog kroz smrt donesi život. To vidimo u priči o sužanjstvu. Rođeni u ropstvu, Izraelci su trpjeli ugnjetavanje Egipćana. Faraon ih nije htio pustiti sve dok Bog to nije učinio osobnim. Svaki će prvorođenac umrijeti, osim ako obitelj zakolje janje bez mane i krvlju »pomaže oba dovratka i gornji prag na kućama« (Izlazak 12:6,7).

I mi smo rođeni u ropstvu grijeha. Sotona nije htio popustiti sve dok Bog to nije učinio osobnim, žrtvujući svoga savršenog Sina koji je prolio svoju krv na križu.

Isus nas poziva da mu se pridružimo. Pavao piše: »S Kristom sam pribijen na križ. A ja živim, ali ne više ja, nego Krist živi u meni« (Galaćanima 2:19,20). Kad vjerujemo u Božjeg Jaganjca bez mane, obvezujemo se da ćemo s njim svakodnevno umirati zbog svojih grijeha da bismo s njim mogli uskrsnuti u novi život (Rimljanima 6:4,5). Izražavamo tu vjeru svaki put kad kažemo ne grijehu, a da Kristovoj slobodi. Nikada nismo tako živi kao kad umremo s Isusom.

– Mike Wittmer

Isuse, tvoja nam smrt donosi život. Pomogni nam da danas umremo grijehu i živimo za tebe.