Tama i svjetlo

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 3:1-2,16-20

1 Među farizejima bio je i židovski vijećnik po imenu Nikodem. Bio je jedan od židovskih prvaka. 2 On dođe noću k njemu i reče mu: »Rabi, znamo da si ti učitelj koji je došao od Boga; jer nitko ne može činiti čudesa što ih ti činiš, osim ako nije Bog s njim.«
16 Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da ima vječni život. 17 Jer Bog nije poslao svoga Sina na svijet zato da osudi svijet, nego da se svijet po njemu spasi. 18 Tko vjeruje u njega, ne će biti suđen; tko ne vjeruje, taj je već osuđen, jer ne vjeruje u ime jedinorođenoga Sina Božjega. 19 A sud stoji u ovom: Svjetlo je došlo na svijet, ali su ljudi više voljeli tamu negoli svjetlo; jer su njihova djela bila zla. 20 Jer svaki koji čini zlo mrzi svjetlo i ne dolazi k svjetlu, da ne dođu na vidjelo njegova djela.

Ja sam svjetlo svijeta. Tko ide za mnom, ne hoda u tmini, nego će imati svjetlo života.

Ivan 8:12

DOK sam sjedila u sudnici, svjedočila sam primjerima slomljenosti našeg svijeta: kći otuđena od majke; muž i žena koji su se prestali voljeti, a sada dijele samo gorčinu; otac koji je čeznuo da ponovno bude sa svojom djecom. Očajnički su im trebala promijenjena srca, izliječene rane i Božja ljubav koja će prevladati.

Kad se čini da je svijet oko nas utonuo u tamu, lako je prepustiti se očaju. Ali onda Duh istine koji »ostaje kod vas i u vama će prebivati« (14:17) podsjeća da je Isus umro zbog te slomljenosti i patnje. Kad je došao na svijet kao čovjek, donio je svjetlo u tamu (1:4,5; 8:12). To vidimo u njegovu razgovoru s Nikodemom, koji je noću, pod okriljem tame došao k Isusu, ali je otišao obasjan Svjetlom (3:1-2; 19: 38-40).

Isus je podučio Nikodema da je »Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u njega ne propadne, nego da imati vječni život« (3:16).

Ipak, iako je Isus donio svjetlo i ljubav na svijet, mnogi ostaju izgubljeni u tami svoga grijeha (r. 19,20). Ako smo njegovi sljedbenici, imamo svjetlo koje raspršuje tamu. U znak zahvalnosti, molimo se da nas Bog učini svjetionicima svoje ljubavi (Matej 5:14-16).

– Alyson Kieda

Hvala ti, Bože, što si nas došao spasiti od tame grijeha i izgubljenosti. Pomogni nam da ostanemo u tvom svjetlu.