Ostanite budni!

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 26:36-46

36 Tada dođe Isus s njima u zaselak koji se zove Getsemani. On reče svojim učenicima: »Sjedite tu, dok ja idem tamo i pomolim se.« 37 Petra i oba Zebedejeva sina uze sa sobom. Tada se poče žalostiti i plašiti. 38 On im reče: »Žalosna je moja duša do smrti; ostanite ovdje i bdijte sa mnom!« 39 I otiđe malo dalje, pade ničice i pomoli se: »Oče moj, ako je moguće, neka me mimoiđe ovaj kalež! Ali ne kako ja hoću nego kako ti hoćeš.« 40 Tada dođe k svojim učenicima i nađe ih gdje spavaju. Reče Petru: »Zar niste mogli jednu uru sa mnom probdjeti? 41 Bdijte i molite se da ne padnete u napast; jer je duh voljan, ali je tijelo slabo.« 42 Udalji se po drugi put i pomoli se: »Oče moj, ako me ne može mimoići ovaj kalež, da ga ne pijem, neka bude tvoja volja!« 43 I dođe opet natrag i nađe ih opet gdje spavaju, jer su im bile oči otežale. 44 On ih ostavi, otiđe opet i pomoli se po treći put onim istim riječima. 45 Tada se vrati natrag k svojim učenicima i reče im: »Spavajte samo i počivajte. Evo se približio čas i Sin Čovječji bit će predan u ruke grješnicima. 46 Ustanite, hajdemo! Evo, približava se moj izdajnik.«

Bdijte i molite se da ne padnete u napast; jer je duh voljan, ali je tijelo slabo.

Matej 26:41

DJELATNIK njemačke banke bio je usred prebacivanja 62,40 eura s bankovnog računa korisnika kada je iznenada zadrijemao. Pritom mu je prst bio na tipki »2«, tako da je na račun drugog korisnika prebačeno 222.222.222,22 eura. Posljedice pogreške uključivale su i otpuštanje kolege koji je potvrdio prijenos. Iako je pogreška otkrivena i ispravljena, neoprezni i pospani zaposlenik zamalo je postao noćna mora spomenute banke.

Isus je upozorio svoje učenike da će, ako ne budu budni, i oni napraviti skupu pogrešku. Odveo ih je na mjesto zvano Getsemani da provedu neko vrijeme u molitvi. Dok se molio, Isus je proživljavao bol i tugu kakvu nikada nije upoznao u svom zemaljskom životu. Zamolio je Petra, Jakova i Ivana: »Ostanite ovdje i bdijte sa mnom« (r. 38), ali zaspali su (r. 40, 41). Zbog propusta da se mole i bdiju, bit će bespomoćni kada dođe pravo iskušenje. U času najveće Kristove potrebe, učenicima je nedostajala duhovna budnost.

Poslušajmo Isusove riječi da ostanemo duhovno budni tako što ćemo predanije provoditi vrijeme s njim u molitvi. Dok to činimo, ojačat će nas da se odupremo svim vrstama iskušenja i izbjegnemo skupu pogrešku zanijekanja Isusa.

– Marvin Williams

Isuse, oprosti nam kada duhovno spavamo, kada se ne molimo. Želimo više vremena provoditi s tobom.