Ljubav prema učenju

Pročitajte: Mudre izreke 1:1-7

1 Izreke Salomona, Davidova sina, Izraelova kralja.
2 One daju spoznaju mudrosti i stege;
daju razumijevanje mudra govora.
3 Čine da se postigne stega i razboritost,
pravednost, poštenje i iskrenost.
4 Daju razboritost neiskusnima,
razum i spoznaju mladiću.
5 Čuje li ih mudrac, u znanju će porasti;
razum će sebi steći životnu mudrost.
6 Razumjet će govor izreke i prispodobe,
riječi i zagonetke mudraca.
7 Strah je Gospodnji najviša spoznaja;
samo luđaci preziru mudrost i stegu.

Čuje li ih mudrac, u znanju će porasti.

Izreke 1:5

NA pitanje kako je postao novinar, muškarac je ispričao priču o majčinoj predanosti njegovu obrazovanju. Dok je svakodnevno putovala vlakom, za njega je skupljala novine ostavljene na sjedalima. Iako je posebno uživao u čitanju o sportu, novine su ga također upoznale sa svijetom, što je na kraju pobudilo interes i za druga područja.

Djeca imaju prirodnu znatiželju i ljubav prema učenju pa je njihovo upoznavanje sa Svetim pismom u ranoj dobi od velike vrijednosti. Zanimaju ih izvanredna Božja obećanja i uzbudljive priče o biblijskim junacima. Kako se njihovo znanje produbljuje, mogu početi shvaćati posljedice grijeha, svoju potrebu za pokajanjem i radost koja se nalazi u vjeri u Boga. Na primjer, prvo poglavlje Izreka izvrstan je uvod u razumijevanje dobrobiti mudrosti (r. 1-7). Mudrost koju ovdje nalazimo rasvjetljuje situacije iz stvarnog života.

Razvijanje ljubavi prema učenju – posebno o duhovnim istinama – pomaže nam da ojačamo svoju vjeru, a oni koji su desetljećima hodali u vjeri, mogu nastaviti istraživati cijeloga života kako bi bolje spoznali Boga. U Mudrim izrekama čitamo: »… kad mudar čuje, da umnoži znanje« (r. 5, K. S.) Bog nas nikada neće prestati poučavati ako smo spremni otvoriti svoje srce i um njegovu vodstvu i uputama.

– Cindy Hess Kasper

Oče, dok čitamo Sveto pismo, molimo te otvori naš um i srce da možemo rasti u spoznaji tebe i tvoje mudrosti.