Dajte dok živite

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 9:1-12

1 I prolazeći, vidje čovjeka slijepa od rođenja. 2 Njegovi ga učenici zapitaše: »Učitelju, tko sagriješi: ovaj ili njegovi roditelji te se rodi slijep?« 3 Isus odgovori: »Ni on ne sagriješi ni njegovi roditelji, nego je to zato da se objave djela Božja na njemu. 4 Meni valja raditi djela onoga koji me posla, dok je dan. Dolazi noć, kada nitko ne može raditi. 5 Dok sam na svijetu, svjetlo sam svijeta.« 6 Kad reče to, pljunu na zemlju, načini blato od sline, pomaza blatom slijepčeve oči 7 i reče mu: »Idi, operi se u ribnjaku Siloamu« – što znači Poslan. – Ode dakle, opra se i vrati se gledajući. 8 A susjedi i koji su ga prije gledali kao prosjaka rekoše: »Nije li ovo onaj što je sjedio i prosio?« 9 Jedni rekoše: »Jest, on je!« A drugi: »Nije, nego mu je sličan.« A on je govorio: »Ja sam.« 10 Tada ga upitaše: »Kako ti se otvoriše oči?« 11 On odgovori: »Onaj čovjek koji se zove Isus načini blato i pomaza moje oči i reče mi: Idi na ribnjak Siloam i operi se! Otiđoh, oprah se, i vidim.« 12 Upitaše ga dalje: »Gdje je on?« Odgovori: »Ne znam.«

Meni valja raditi djela onoga koji me posla, dok je dan. Dolazi noć, kada nitko ne može raditi.

Ivan 9:4

USPJEŠAN poslovni čovjek proveo je posljednjih nekoliko desetljeća života pomažući gdje god je mogao dijeleći svoje bogatstvo. Kao multimilijarder, darovao je novac u razne svrhe, npr. za uspostavu mira u zaraćenim dijelovima svijeta i unaprjeđenje različitih zdravstvenih sustava. Jednom je rekao: »Snažno vjerujem u davanje tijekom života. Ne vidim razloga za odgađanjem pomaganja… Osim toga, mnogo je zabavnije davati dok si živ.« Pomagati dok živimo – kakav nevjerojatan stav.

U Ivanovu zapisu čitamo o čovjeku slijepu od rođenja. Isusovi učenici pokušavali su utvrditi »tko sagriješi« (r. 2). Isus je kratko odgovorio na njihovo pitanje riječima: »Ni on ne sagriješi ni njegovi roditelji, nego je to zato da se objave djela Božja na njemu. Meni valja raditi… dok je dan« (r. 3,4). Iako se naša djela vrlo razlikuju od Isusovih čuda, bez obzira na to što dajemo od onoga što imamo, budimo uvijek spremni i činimo to srcem punim ljubavi. Bilo da je riječ o našem vremenu, darovanju materijalnih dobara ili drugim vidovima pomaganja, naš je cilj da se pokažu Božja moćna djela.

»Da, Bog je tako ljubio svijet da je dao…« (3:16, K. S.). Zauzvrat, dajmo i mi ‘dok je dan’.

– John Blase

Bože, hvala ti što si nam dao najveći dar – svoga Sina. I mi želimo davati. Molimo te pokaži nam potrebu.