Ovo je milost

Pročitajte: Djela apostolska 2:32-41

32 Ovoga je Isusa uskrisio Bog, čemu smo svi mi svjedoci. 33 Podignut dakle Božjom desnicom, primio je od Oca obećanoga Duha Svetoga, i sad ga je izlio, kako vidite i čujete. 34 David naime nije uzašao na nebo, nego sam govori:
Reče Gospodin mojemu Gospodinu:
Sjedi s moje desne
35 dok položim tvoje neprijatelje
za podnožje tvojim nogama.
36 Zasigurno dakle neka zna sav Izraelov dom: Ovoga Isusa, kojega vi razapeste, učinio je Bog Gospodinom i Mesijom.«
37 Kad su to čuli, do srca su se potresli i rekli Petru i ostalim apostolima: »Što da činimo, braćo?« 38 Petar im odvrati: »Obratite se, i svaki od vas neka se krsti u ime Isusa Krista za oproštenje svojih grijeha, i primit ćete dar Duha Svetoga; 39 jer je za vas ovo obećanje i za vašu djecu i za sve koje god nadalje pozove naš Gospodin Bog.«
40 I mnogim drugim riječima svjedočio je i opominjao ih: »Spasite se od ovoga pokvarenoga naraštaja!«
41 Oni dakle koji su prihvatili njegovu riječ, krstili su se; i pridruži se onaj dan oko tri tisuće osoba.

Ovoga Isusa, kojega vi razapeste, učinio je Bog Gospodinom i Mesijom.

Djela ap. 2:36

HUGOOV roman Jadnici započinje tako što bivši osuđenik Jean Valjean ukrade biskupu srebrninu. Uhvaćen je i očekuje da će ga vratiti u rudnike. No biskup šokira sve kad izjavi da je srebrninu darovao Valjeanu. Nakon što policija odlazi, obraća se lopovu: »Više ne pripadaš zlu, nego dobru.«

Takva nevjerojatna ljubav upućuje na izvor s kojeg je potekla sva milost. Na Pedesetnicu Petar je govorio mnoštvu i podsjetio ih da su prije manje od dva mjeseca, upravo u tom gradu, razapeli Isusa. Svi koji su ga slušali bili su shrvani i pitali što moraju učiniti. Petar je odgovorio: »Obratite se, i svaki od vas neka se krsti u ime Isusa Krista za oproštenje svojih grijeha« (r. 38). Isus je podnio kaznu koju su zaslužili. Ako uzvjeruju u njega, kazna će im biti oproštena.

Koje li ironije, koja milost! Ljudima je moglo biti oprošteno samo zbog Kristove smrti – smrti za koju su oni odgovorni. Bog je u svome milosrđu ponio grijehe čovječanstva da omogući naše spasenje. Ako je Bog to već učinio s grijehom žrtvujući Isusa, možemo biti sigurni da mu nije nemoguće bilo što pretvoriti u nešto dobro. Vjerujte doista »da se onima koji ljube Boga sve okraće na dobro« (Rimljanima 8:28).

– Mike Wittmer

Dragi oče, hvala ti na tvojoj nevjerojatnoj ljubavi koja nas je spasila od našega grijeha. Molimo te, uzmi sve naše strahove i pomogni nam da ti vjerujem.