Lončareva posuda

Pročitajte: Jeremija 18:1-6

1 Sljedeći naputak dođe Jeremiji od Gospodina: 2 »Ustani, siđi u lončarevu kuću! Tamo ću ti objaviti svoje proroštvo!« 3 Siđoh u lončarevu kuću. On je bio upravo pri poslu za lončarskim kolom. 4 Pokvarila se posuda koju je upravo pravio, kako se to događa pod lončarevom rukom, pa je načinio drugu posudu, koja je lončaru bila po volji.
5 Tada mi dođe Gospodnja riječ: 6 »Ne mogu li ja tako kao lončar postupati s vama, kućo Izraelova?«, govori Gospodin. »Jest, kao što je glina u lončarevoj ruci, tako ste vi u mojoj ruci, kućo Izraelova!

Pokvarila se posuda koju je upravo pravio, kako se to događa pod lončarevom rukom, pa je načinio drugu posudu, koja je lončaru bila po volji.

Jeremija 18:4

GODINE 1952., u nastojanju da spriječi nespretne ili neoprezne ljude da razbiju predmete u trgovini, njezin je vlasnik postavio natpis: »Ako slomite, kupite.« Zanimljiva fraza poslužila je kao upozorenje kupcima. Danas se sličan natpis može vidjeti i u drugim trgovinama.

Nasuprot tome, u pravoj lončarevoj radionici mogao bi se postaviti drukčiji natpis, primjerice: »Ako slomite, napravit ćemo bolje.« Upravo to otkrivamo u 18. poglavlju Jeremije.

Jeremija promatra kako lončar strpljivo rukama oblikuje glinu koja se »pokvarila« stvarajući od istog materijala »drugu posudu« (r. 4). Prorok nas podsjeća da je Bog doista vješt lončar, a mi smo glina. On je suveren i može upotrijebiti ono loše u nama i od toga stvoriti nešto dobro.

Može nas oblikovati čak i kad smo oštećeni ili razbijeni. On, Lončar, želi i može od naizgled neupotrebljivog materijala – naših slomljenih života, pogrešaka i grijeha – stvoriti nešto novo i dragocjeno, nešto što samo on vidi.

Čak i u našoj slomljenosti imamo neprocjenjivu vrijednost za našeg Lončara. Njegove nas ruke mogu preoblikovati u prekrasne posude koje će mu biti »po volji« (r. 4).

– Katara Patton

Bože, ti si Lončar, a mi sam glina. Oblikuj nas kako želiš. Znamo da smo u tvojim vještim i brižnim rukama.