Bog koji voli

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 4:10-21

10 U tom je ljubav; ne da smo mi ljubili Boga, nego je on ljubio nas i poslao svojega Sina kao žrtvu pomirnicu za naše grijehe.
11 Ljubljeni, ako je Bog nas tako ljubio, i mi trebamo ljubiti jedni druge. 12 Boga nije nikad nitko vidio. Ako ljubimo jedni druge, Bog ostaje u nama, i ljubav je njegova savršena u nama. 13 Po tom znamo da u njemu ostajemo i on u nama što nam je dao od svojega Duha. 14 Mi smo vidjeli i svjedočimo da je Otac poslao Sina za Spasitelja svijeta. 15 Tko god priznaje da je Isus Sin Božji, Bog ostaje u njemu, i on u Bogu. 16 Mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj. Bog je ljubav, i tko ostaje u ljubavi, u Bogu ostaje, i Bog ostaje u njemu. 17 U ovom se usavršava ljubav među nama: imamo sigurnost za dan suda, jer kao što je on, takvi smo mi u ovom svijetu. 18 U ljubavi nema straha, nego savršena ljubav izgoni strah; jer strah ima muku, a tko se boji, nije savršen u ljubavi. 19 Mi ljubimo Boga jer je on nas najprije ljubio. 20 Ako tko kaže: »Ljubim Boga«, a mrzi svojega brata, lažac je; jer tko ne ljubi svojega brata koga vidi, kako može ljubiti Boga koga ne vidi? 21 Ovu zapovijed imamo od njega: tko ljubi Boga, neka ljubi i svojega brata!

Mi smo upoznali ljubav koju Bog ima prema nama i povjerovali joj.

1 Ivanova 4:16

PROFESOR je svaki put završio svoje online predavanje na jedan od dva načina. Rekao bi: »Vidimo se sljedeći put« ili »Želim vam ugodan vikend.« Neki bi učenici odgovorili: »Hvala. I vama također!« No jednoga dana učenik je odgovorio: »Volim vas.« Iznenađen, profesor je odgovorio: »I ja tebe volim!« Te su se večeri svi učenici dogovorili da će napraviti lanac »Volim vas« za sljedeći sat u znak zahvalnosti profesoru koji je morao podučavati putem računala, a ne uživo kako je najviše volio. Nakon nekoliko dana, na kraju predavanja profesor je rekao: »Vidimo se sljedeći put«, a učenici su jedan po jedan odgovorili: »Volim vas.« Tu su praksu nastavili mjesecima. Profesor je rekao da je to stvorilo snažnu vezu među njima i sada osjećaju da su »obitelj«.

U Prvoj Ivanovoj poslanici 4:10-21 nalazimo nekoliko razloga da Bogu kažemo: »Volim te.« On je poslao svoga Sina kao žrtvu za naše grijehe (r. 10), dao nam je svoga Duha da živi u nama (r. 13,15), njegova je ljubav uvijek pouzdana (r. 16) i nikada se ne trebamo bojati suda (r. 17). Možemo voljeti njega i druge »jer je on nas najprije ljubio« (r. 19).

Sljedeći put kad se budete okupljali s Božjom obitelji, ispričate svoje razloge zašto ga volite. To će vas zbližiti.

– Anne Cetas

Zahvalni smo što smo dio tvoje obitelji, Oče. Nauči nas kako da pokažemo tvoju ljubav drugima.