Istinska sreća

Pročitajte: Propovjednik 3:9-14

9 Što koristi dakle čovjeku koji se trudi sva njegova muka? 10 Vidjeh nevolju koju Bog naprti ljudima, da se muče oko nje. 11 On čini sve lijepo u svoje vrijeme. I svijet je on predao njihovu istražujućem duhu, ali tako da ne može čovjek djelo što ga stvori Bog dokučiti od početka do svršetka. 12 Spoznadoh: Ništa bolje nema za njih nego da se vesele i uživaju u životu. 13 A i da čovjek jede i pije, i uživa život uza svu svoju muku, dar je to Božji. 14 Spoznadoh: Sve što stvori Bog, traje vječno. Ne može se tomu ništa dodati, ništa od toga oduzeti. Bog je to uredio da bi ga se čovjek bojao.

Spoznadoh: Ništa bolje nema za njih nego da se vesele i uživaju u životu.

Propovjednik 3:12

U 10. stoljeću Abd al-Rahman III. bio je vladar španjolske Cordobe. Nakon pedeset godina uspješne vladavine (podanici su ga voljeli, neprijatelji se bojali, a saveznici poštovali), al-Rahman je pomnije promotrio svoj život. »Bogatstvo i počasti, moć i zadovoljstva samo su čekali moj poziv«, rekao je o svojim povlasticama. Ali kad je razmišljao koliko je dana tijekm tog vremena istinski bio sretan, izbrojio je samo četrnaest. Kakvo otrežnjenje!

Pisac Propovjednika također je bio čovjek bogatstva i časti (2:7-9), moći i zadovoljstva (1:12; 2:1-3). I njegova ocjena vlastita života bila je jednako otrežnjujuća. Shvatio je da je bogatstvo samo potaknulo želju za više (5:10,11), zadovoljstva su postigla malo (2:1,2), a uspjeh bi mogao biti posljedica slučajnosti koliko i sposobnosti (9:11). No njegova procjena nije završila tako sumorno kao al-Rahmanova. Vjerujući da je Bog krajnji izvor sreće, uvidio je da se u jelu, radu i činjenju dobra može uživati kad dan završi s Njim (2:25; 3:12,13).

»O čovječe,« al-Rahman je zaključio svoja razmišljanja, »ne pouzdaj se u sadašnji svijet!« Pisac Propovjednika bi se složio. S Bogom u našim životima moguća je istinska sreća – u jelu, radu i životu.

– Sheridan Voysey

Nebeski Oče, danas ćemo sve raditi s tobom.