Pouzdajmo se u Boga

Pročitajte: Jeremija 17:5-8

5 Ovako veli Gospodin:
»Proklet čovjek koji se uzda u čovjeka;
na čovjeka se oslanja
čije se srce odvraća od Boga!
6 On je kao grm u pustari.
On ne doživi da mu je dobro.
On stoji u suhoj pustinji,
u slanoj zemlji, u kojoj se ne stanuje.

7 Blagoslovljen čovjek koji se uzda u Gospodina,
kome je uzdanje Gospodin!
8 On je kao drvo posađeno kraj vode,
koje k potoku pruža svoje korijenje.
Ono se ne treba ništa bojati kada dođe žega.
Njegovo lišće ostaje zeleno;
u sušnoj godini nema nikakve potrebe.
Ne prestaje donositi plod.

Blagoslovljen čovjek koji se uzda u Gospodina, kome je uzdanje Gospodin!

Jeremija 17:7

DJETEŠCE se nije trebalo roditi još šest tjedana, ali liječnik je Whitney upravo dijagnosticirao kolestazu, stanje jetre uobičajeno u trudnoći. U vrtlogu emocija, Whitney je odvedena u bolnicu. Rečeno joj je da će biti podvrgnuta induciranom porodu za dvadeset četiri sata! U drugom dijelu bolnice postavljeni su respiratori i druga oprema potrebna bolesnicima zaraženim virusom COVID-19. Whitney su zbog toga poslali kući. Donijela je odluku da će vjerovati Bogu i njegovu planu. Nekoliko dana poslije rodila je zdravo dijete.

Kad se Sveto pismo ukorijeni u nama, ono mijenja način na koji reagiramo u teškim situacijama. Jeremija je živio u doba kada je glavnina društva vjerovala u ljudske saveze, a štovanje idola bilo je uobičajeno. Prorok suprotstavlja osobu koja se oslanja na čovjeka »čije se srce odvraća od Boga« (r. 5) osobi koja se uzda u Boga, »kome je uzdanje Gospodin! On je kao drvo posađeno kraj vode… Ono se ne treba ništa bojati kada dođe žega. Njegovo lišće ostaje zeleno« (r. 7,8).

Kao vjernici u Isusa pozvani smo živjeti po vjeri dok od njega tražimo rješenja. On daje snagu, zato možemo odlučiti bojati se ili mu vjerovati. Bog kaže da smo blagoslovljeni – potpuno zadovoljni – kad odlučimo pouzdati se u njega.

– Regie Keller

Hvala ti, Bože, što si usred naših borbi i što nam daješ snagu. Želimo se pouzdati u tebe u svim situacijama.