Suze zahvalnosti

Pročitajte: Evanđelje po Luki 7:36-44

36 Neki ga farizej zamoli da objeduje kod njega. Pođe u farizejevu kuću i sjede za stol.
37 U tom gradu živjela je žena grješnica. Kad dozna da je Isus za stolom u farizejevoj kući, donese alabastrenu posudicu s pomasti. 38 Ona se, plačući, smjesti straga do njegovih nogu i stane njegove noge prati svojim suzama i otirati svojom kosom. Tada je cjelivala njegove noge i mazala ih pomašću. 39 Kad to vidje farizej koji ga je bio pozvao, pomisli u sebi: »Kad bi ovaj bio prorok, znao bi tko je i kakva je to žena koja ga se dotiče – grješnica.« 40 Isus mu reče: »Šimune, moram ti nešto kazati.« On odvrati: »Kaži, učitelju!« 41 Reče: »Neki vjerovnik imao je dva dužnika. Jedan mu je bio dužan pet stotina denara, drugi pedeset. 42 Kako nisu mogli platiti svojega duga, pokloni ga obojici. Koji će ga sad od njih više ljubiti?« 43 Šimun odgovori: »Mislim onaj komu je više poklonio.« Isus mu reče: »Pravo si prosudio.« 44 Tada, okrenuvši se ženi, reče Šimunu: »Vidiš li ovu ženu? Dođoh u tvoju kuću, a ti mi ne dade vode za moje noge; a ona svojim suzama opra moje noge i obrisa ih kosom.

… smjesti straga do njegovih nogu i stane njegove noge prati svojim suzama i otirati svojom kosom.

Luka 7:38

»ŽAO mi je«, rekla je Karen ispričavajući se zbog svojih suza. Nakon suprugove smrti posvetila se brizi za svoje tinejdžere. Kad su muškarci iz crkve organizirali vikend-izlet kampiranja kako bi ih zabavili i razveselili, Karen je plakala iz zahvalnosti, opet se ispričavajući zbog svojih suza.

Zašto nam je nelagodno zbog suza? Šimun, farizej, pozvao je Isusa na večeru. Usred obroka, dok je Isus sjedio za stolom, žena koja je živjela grješnim životom donijela je »alabastrenu posudicu s pomasti«. Dok je stajala iza Isusa, do njegovih nogu, »plačući… stane njegove noge prati svojim suzama i otirati svojom kosom. Tada je cjelivala njegove noge i mazala ih pomašću« (r. 37,38). Ova žena je bez ikakve nametljivosti slobodno izrazila svoju ljubav, a zatim je rasplela kosu kako bi osušila Isusova stopala. Preplavljena zahvalnošću i ljubavlju prema Isusu, to je pokazala suzama i poljupcima, što je bilo potpuno suprotno onome kako se ponio domaćin – pristojno, ali hladno i suzdržano.

Isusov odgovor? Pohvalio je njezin izraz ljubavi i rekao: »Tvoji grijesi su ti oprošteni« (r. 44-48).

Možda ćemo doći u napast zatomiti suze zahvalnosti, ali Bog nas je stvorio kao osjećajna bića, zato ga štujmo zbog njegove neizrecive ljubavi kojom je i nama oprošteno.

– Elisa Morgan

Ljubljeni Stvoritelju, zahvalni smo ti iz sveg srca.