Pogledajte plodove

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 7:15–20
15 Čuvajte se lažnih proroka! Oni dolaze k vama u ovčjem odijelu, a unutra su grabežljivi vuci. 16 Prepoznat ćete ih po njihovim plodovima. Bere li se s trnja grožđe ili se s drače beru smokve? 17 Tako svako dobro stablo rađa dobre plodove, a zlo stablo rađa zle plodove. 18 Dobro stablo ne može rađati zlih plodova, ni zlo stablo dobrih plodova. 19 Svako stablo koje ne rađa dobra ploda siječe se i baca u oganj. 20 Dakle, po njihovim ćete ih plodovima prepoznati.

Prepoznat ćete ih po njihovim plodovima.

Matej 7:16

»HOĆE li pravi (ime osobe) ustati?« To je pitanje koje izgovaraju na kraju jednog kviza koji rado gledam. Četiri slavne osobe postavljaju pitanja trima pojedincima koji tvrde da su baš oni ta zagonetna osoba. Naravno, dvije osobe to nisu, a oni trebaju otkriti koja je. U jednoj su epizodi slavne osobe pokušale pogoditi pravog Johnnyja Marksa, autora poznate pjesme Rudolph the Red-Nosed Reindeer (Rudolf, sob crvenog nosa). Rekli su koliko je bilo teško dokučiti tko je tko, iako su postavljali dobra pitanja, jer su lažne osobe odlično odgovarale, što je stvorilo vrlo uspješnu i zabavnu emisiju.

Razlučiti tko je tko kada su u pitanju lažni učitelji daleko je od zabavnih televizijskih emisija, ali može biti jednako izazovno i mnogo je važnije. »Ggrabežljivi vuci« često nam dolaze u »ovčjem odijelu«. Isus čak i mudre među nama upozorava da se čuvamo (r. 15). Najbolji test nisu toliko dobra pitanja, koliko dobre oči. Pogledajte njihove plodove, jer ćete ih po tome prepoznati (r. 16-20).

Sveto pismo nam pomaže vidjeti dobre i loše plodove. Dobri su »ljubav, radost, mir, strpljivost, blagost, dobrota, vjernost, krotkost, umjerenost« (Galaćanima 5:22,23). Kao vjernici koji su ispunjeni Duhom, služimo pravom Dobrom pastiru, »puna milosti i istine« (Ivan 1:14).

– John Blase

Dobri pastiru, daj nam oči i uši da uočavamo dobre plodove i za njima čeznemo.