Božja blaga milost

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:1-15
1 Molim vas dakle ja, sužanj u Gospodinu, da živite dostojno zvanja u koje ste pozvani, 2 sa svom poniznošću i krotkošću, strpljivo podnoseći jedan drugoga u ljubavi. 3 Nastojte čuvati jedinstvo Duha vezom mira. 4 Jedno tijelo i jedan Duh, kao što ste i pozvani u jednoj nadi svoga poziva. 5 Jedan Gospodin, jedna vjera, jedno krštenje! 6 Jedan Bog i Otac sviju koji vlada nad svima, djeluje po svima i boravi u svima.
7 A svakomu je od nas dana milost po mjeri, kako ju je Krist darovao. 8 Zato govori:
»Uziđe na visinu, odvede zarobljene
i porazdijeli darove ljudima.«
9 Što znači »uziđe«, nego da najprije i siđe u donje dijelove zemlje? 10 Onaj koji siđe ujedno je onaj koji i uziđe nad sva nebesa, da ispuni sve. 11 I on je dao jedne za apostole, a druge za proroke, jedne za evanđeliste, a druge za pastire i učitelje, 12 da se sveti usavrše za djelo služenja, na izgradnju Kristova tijela. 13 Tako ćemo svi stići do jedinstva vjere i spoznanja Sina Božjega, do savršena čovjeka, do uzrasta Kristove punine. 14 Ne budimo više mala djeca koju ljulja i zanosi svaki vjetar nauka po zloći ljudi, po lukavstvu koje vodi u zabludu. 15 Držimo se istine u ljubavi i u svemu rastimo u onome koji je glava, Krist.

… da živite dostojno zvanja u koje ste pozvani, sa svom poniznošću i krotkošću, strpljivo podnoseći jedan drugoga u ljubavi.

Efežanima 4:1,2

»GOVORITE istinu, ali ju recite iskosa«, napisala je pjesnikinja Emily Dickinson. Prema njezinu shvaćanju, Božja istina i slava daleko su »presvijetle« da bi ih ranjiva ljudska bića razumjela i odjednom primila, zato je najbolje za nas primiti i prenositi Božju milost i istinu ‘iskosa’ – na različite blage, neizravne načine – jer »istina mora polako zasjati / ili će svaki čovjek oslijepiti«.

Apostol Pavao iznio je sličan argument u 4. poglavlju Poslanice Efežanima kada poziva vjernike da žive »sa svom poniznošću i krotkošću, strpljivo podnoseći jedan drugoga u ljubavi« (r. 2). Pavao je objasnio da je temelj blagosti i ljubaznosti vjernika jednih prema drugima Kristov milosrdan odnos prema nama. U svom utjelovljenju (r. 9,10), Isus nam je otkrio da je milost način koji ljudi trebaju kako bi uzvjerovali u njega i nastavili razvijati se tako da se »usavrše za djelo služenja, na izgradnju Kristova tijela« jer će tada »svi stići do jedinstva vjere i spoznanja Sina Božjega« (r. 12,13). Kada duhovno sazrijevamo, manje tražimo nadu negdje drugdje (r. 14). Pavao zaključuje: »Držimo se istine u ljubavi i u svemu rastimo u onome koji je glava, Krist« (r. 15,16).

– Monica La Rose

Bože, hvala ti što nam nježno otkrivaš svoju dobrotu, milost i istinu. Pomogni nam rasti do punine ljubavi.