Ogledalo kao test

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:22-27
22 Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, varajući sami sebe! 23 Jer ako tko sluša riječ, a ne vrši je, on je kao čovjek koji gleda naravno svoje lice u ogledalu. 24 On se je ogledao pa otišao i odmah je zaboravio kakav je. 25 Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode i ostane u njemu, i ne biva zaboravni slušatelj, nego djelotvorni vršitelj, taj će biti blažen u svojemu djelovanju. 26 Ako li tko misli da je pobožan, a ne zauzdava svoga jezika, nego vara svoje srce, njegova je pobožnost isprazna. 27 Pobožnost čista i neokaljana pred Bogom i Ocem jest ova: pomagati sirotama i udovicama u njihovoj nevolji i držati sebe neokaljanima od svijeta.

Ali tko se ogleda u savršenom zakonu slobode i ostane u njemu, i ne biva zaboravni slušatelj, nego djelotvorni vršitelj, taj će biti blažen u svojemu djelovanju.

Jakovljeva 1:25

»TKO je u ogledalu?« pitali su psiholozi djecu tijekom testa samoprepoznavanja. U dobi od osamnaest mjeseci ili čak mlađoj, djeca se obično ne povezuju sa slikom u ogledalu. Ali kako rastu, mogu shvatiti da vide sebe. Samoprepoznavanje je važna oznaka zdravog rasta i sazrijevanja.

Gledati u sebe također je važno za rast vjernika u Isusa, o čemu čitamo u Jakovljevoj poslanici. Bog nam je dao ogledalo – riječ istine (r. 18). Kad čitamo Sveto pismo, što vidimo? Prepoznajemo li se kad opisuje ljubav i poniznost? Vidimo li vlastita djela kada čitamo što nam Bog zapovijeda? Kada pogledamo u svoja srca i testiramo svoja djela, Sveto pismo nam može pomoći da prepoznamo jesu li naša djela u skladu s onim što Bog želi za nas. Možda trebamo pokajanje i promjenu.

Jakov nas upozorava: »Budite vršitelji riječi, a ne samo slušatelji, varajući sami sebe!« (r. 22) i potiče da ne zaboravimo što smo primili. Biblija nam daje putokaz kako da živimo mudro prema Božjim planovima. Dok ju čitamo, razmišljamo i prihvaćamo, zamolimo Boga da nam da oči da možemo vidjeti u svoje srce i snagu da se mijenjamo.

– Katara Patton

Bože, molimo te pomogni nam koristiti Sveto pismo kao ogledalo za svoj život, svoje motive i postupke.