Vjera i banane

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 1:3-9
3 Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po svome velikom milosrđu preporodi za živu nadu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih. 4 Preporodio nas je za baštinu neraspadljivu, neokaljanu, neuvelu, sačuvanu na nebesima za vas 5 koje po vjeri čuva Božja snaga za spasenje, pripravljeno za očitovanje u posljednje vrijeme. 6 Zato se radujte, iako ste sada, kada je potrebno, nakratko rastuženi različitim kušnjama, 7 da vaša prokušana vjera – mnogo dragocjenija od raspadljivoga zlata koje se kuša ognjem – bude na hvalu, slavu i čast, o objavljenju Isusa Krista. 8 Njega ljubite, a ne vidjeste ga. U njega vjerujete, iako ga još ne gledate. Uz to se radujete neiskazanom i proslavljenom radošću 9 što ćete postići cilj svoje vjere: spasenje duša.

… po svome velikom milosrđu preporodi za živu nadu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih. Preporodio nas je za baštinu neraspadljivu, neokaljanu, neuvelu…

1 Petrova 1:3,4

TIJEKOM prvog zatvaranja zbog pandemije u Ujedinjenom Kraljevstvu 2020. ljudi su gomilali razne namirnice u strahu od nestašice. Ali gomile banana u zdjelama ubrzo su postale smeđe i kašaste. Internetske pretrage za recept za kruh od banana porasle su za 525 posto, s više od 45.000 slika kruhova objavljenih na Instagramu.

Kao što smo naučili u izolaciji, besmisleno je skladištiti kvarljive namirnice. Apostol Petar, međutim, proširuje definiciju ‘kvarljivog’. Objasnio je da su čak i najvrjednije stvari koje ovaj svijet može ponuditi, kao što je zlato »koje se kuša ognjem« – raspadljive (r. 7). Stoga je ulaganje u blaga ovog svijeta vrijedno i korisno baš onoliko koliko i u gomilu kvarljivih banana. Dakle, što onda ima trajnu vrijednosti?

Petar kaže da je »vaša prokušana vjera« u Krista i njegovo vječno kraljevstvo »mnogo dragocjenija od raspadljivog zlata« (r. 7). Rezultat toga je najbolje naslijeđe – »spasenje duša« (r. 9). Za razliku od zemaljskog bogatstva, Gospodin nas je preporodio za »baštinu neraspadljivu, neokaljanu, neuvelu, sačuvanu na nebesima« za nas (r. 4).

Blaga ovoga svijeta ne možemo ponijeti sa sobom u grob, ali prokušana vjera je blago koje će trajati cijelu vječnost.

– Debbi Fralick

Nebeski Oče, hvala ti za to blago koje imamo u tebi.