Istinska promjena

Pročitajte: Poslanica Efežanima 4:17-24
17 Ovo dakle govorim i zaklinjem vas u Gospodinu: ne živite više kao što žive pogani koje njihova pamet vodi u propast. 18 Oni imaju razum pokriven tamom i otuđeni su od Božjega života zbog neznanja što je u njima, zbog tvrdoće svoga srca. 19 Oglušivši se o ćudoredni osjećaj, predadoše se razuzdanosti, da čine svaku nečistoću u lakomosti. 20 Ali vi tako ne upoznaste Krista, 21 ako ste o njemu doista čuli te o njemu bili poučeni, kao što je istina u Isusu. 22 S obzirom na prijašnji način života, odložite staroga čovjeka koji se raspada u prevarljivim požudama 23 i obnovite se duhom svojega uma. 24 Obucite novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine.

Obucite novoga čovjeka koji je stvoren po Bogu, u pravdi i svetosti istine.

Efežanima 4:24

ODRASTAO u nestabilnoj obitelji u južnom Londonu, Claud je počeo prodavati marihuanu s petnaest, a heroin u dobi od dvadeset i pet godina. Trebajući pokriće za svoje aktivnosti, postao je mentor mladima. Ubrzo se za njega zainteresirao njegov voditelj, vjernik u Isusa. Nakon tečaja proučavanja kršćanske vjere, ‘pozvao’ je Krista da uđe u njegov život. »Osjećao sam iskrenu dobrodošlicu. Ljudi su odmah vidjeli promjenu u meni. Bio sam najsretniji diler droge na svijetu!«

Isus se nije zaustavio na tome. Kad je Claud sljedećeg dana izvagao vrećicu kokaina, pomislio je: »Ovo je ludo. Trujem ljude!« Shvatio je da mora prestati prodavati drogu i naći posao. Uz pomoć Duha Svetoga, isključio je svoje telefone i više se nije vratio tom ‘poslu’.

Tu vrstu promjene spomenuo je apostol Pavao kada je pisao crkvi u Efezu. Pozivajući ljude da ne žive odvojeni od Boga, pozvao ih je: »… odložite staroga čovjeka, koji se raspada u prevarljivim požudama« i umjesto toga obucite »novog čovjeka koji je stvoren po Bogu u pravdi i svetosti istine« (r. 22,24). Glagolski oblik koji je Pavao upotrijebio implicira da se redovito moramo oblačiti u novog ja.

Kao i kod Clauda, Duh Sveti i nama rado pomaže živjeti naše novo ja, trudeći se da postanemo sličniji Isusu.

– Amy Boucher Pye

Ljubljeni Oče, hvala ti što ne odustaješ od nas.