Olakšati teret

Pročitajte: Poslanica Galaćanima 6:1-10
1 Braćo, ako i upadne čovjek u kakav prekršaj, vi duhovni ispravljajte ga u duhu blagosti; a pazi na sebe da i ti ne podlegneš kušnji! 2 Nosite bremena jedni drugih, i tako ćete ispuniti Kristov zakon! 3 Jer ako tko misli da je nešto, a nije ništa, vara samog sebe. 4 A svaki neka ispita svoje djelo, i tada će on samo u sebi imati razlog za ponosom, a ne u drugome, 5 jer će svaki svoje breme nositi. 6 Onaj koji prima pouku o Riječi, neka dijeli od svojih dobara onome koji ga uči! 7 Ne varajte se: Bog se ne da izrugivati; jer što čovjek posije, ono će i požeti. 8 Tko sije u svoje tijelo, od tijela će požeti propast; a koji sije u duh, od duha će požeti vječni život. 9 Neka nam ne dosadi činiti dobro, jer ćemo u svoje vrijeme požeti, ako ne malakšemo. 10 Zato dakle, dok imamo vremena, činimo dobro svima, a osobito onima koji su s nama u istoj vjerničkoj obitelji!

Nosite bremena jedni drugih, i tako ćete ispuniti Kristov zakon!

Galaćanima 6:2

KAD se žene na našem tek započetom proučavanju Biblije suočila s nizom tragedija, odjednom smo počeli dijeliti i svoja duboko osobna iskustva. Gubitak oca, bol na godišnjicu braka nakon razvoda, rođenje djeteta koje je bilo potpuno gluho, iskustvo hitnog odlaska s djetetom u bolnicu bilo je to previše da itko nosi sam. Ranjivost svake od nas dovela je do veće otvorenosti. Plakale smo i molile se zajedno, a ono što je započelo kao druženje skupine neznanki, postalo je u samo u nekoliko tjedana zajedništvo bliskih prijatelja.

Kao dio crkvenog tijela, vjernici u Isusa mogu stati jedni uz druge u vremenima patnje na dubok i osoban način. Povezanost braće i sestara u Kristu ne ovisi o tome koliko se dugo poznaju ili o stvarima koje su im zajedničke. Ona ovisi o onome što Pavao naziva nošenjem »bremena jedni drugih« (r. 2). Oslanjajući se na Božju snagu, slušamo, suosjećamo, pomažemo gdje možemo i molimo se. Možemo tražiti načine da »činimo dobro svima, a osobito onima koji su s nama u istoj vjerničkoj obitelji« (r. 10). Kada to činimo, ispunjavamo »Kristov zakon!« (r. 2): ljubimo Boga i ljubimo bližnjega kao samoga sebe. Tereti života mogu biti teški, ali Bog nam je dao našu crkvenu obitelj da nam olakša teret.

– Karen Pimpo

Dragi Bože, hvala što hodaš uz nas bez obzira na to s čime se suočavamo. Pomozi nam tako voljeti druge.