Jasnije vidjeti

Pročitajte: Izaija 43:18–21
18 »Ne mislite samo na ono što se prije dogodilo!
Ne pazite samo na ono što je prošlo!
19 Evo, ja ću učiniti novo.
Već se vidi. Ne raspoznajete li to?
I u pustinji pravim put,
u pustari rijeke.
20 Tada će me slaviti poljske zvijeri,
čagljevi i nojevi,
što sam doveo u pustinji vode,
u pustari rijeke,
da napojim svoj narod,
svog izabranika.
21 Taj narod, što sam ga sam sebi sazdao,
navješćivat će moju slavu.

I u pustinji pravim put, u pustari rijeke.

Izaija 43:19

NOSEĆI svoje nove naočale, ušla sam u crkvu, sjela i ugledala prijateljicu kako sjedi točno s druge strane prolaza. Dok sam joj mahala, činilo mi se da je jako blizu. Vidjela sam ju toliko jasno da sam pomislila da bih ju mogla dotaknuti ako samo ispružim ruku, mada je bila udaljena nekoliko metara. Poslije, tijekom razgovora nakon bogoštovlja, shvatila sam da je sjedila na istom mjestu na kojemu je uvijek sjedila. Jednostavno sam ju jasnije vidjela zbog bolje dioptrije mojih novih naočala.

Bog je, govoreći preko proroka Izaije, znao da će Izrael koji je ostao u babilonskom sužanjstvu, trebati novu ‘dioptriju’. Rekao im je: »Evo, činim nešto novo… Da, put ću napraviti u pustinji, a staze u pustoši« (r. 19, K. S.). Njegova poruka nade uključivala je podsjetnike da je on njihov »stvoritelj«, on ih je otkupio i bit će s njima. »Moj si!« hrabrio ih je (r. 1).

U svemu s čime se danas suočavate Duh Sveti može vam pomoći da jasnije vidite, da ostavite staro iza sebe i potražite novo. Božjom ljubavlju (r. 4), to novo posvuda je oko vas. Primjećujete li što Bog radi usred vaše boli i vaših ‘pustoši’? Stavimo nove duhovne naočale da vidimo što Bog čini novo čak i u razdobljima naših pustinja.

– Katara Patton

Bože novih početaka, hvala ti za sva tvoja obećanja. Pomogni nam vidjeti ono novo što ti donosiš čak i teškim trenucima našeg života. Pročitajte Bibliju u 2023.: Postanak 10 – 12; Matej 4