Ljubav koja oprašta

Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:12-14
12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva!

Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome…

Kološanima 3:13

OSAMDESET godina braka! Praujak Pete i praujna Ruth moga supruga proslavili su tu značajnu obljetnicu 31. svibnja 2021. Nakon slučajnog susreta 1941. kada je Ruth još bila u srednjoj školi, mladi je par bio toliko nestrpljiv da se vjenča da su pobjegli dan nakon što je Ruth završila školu. Pete i Ruth vjeruju da ih je Bog spojio i vodio sve ove godine.

Osvrćući se na osam desetljeća braka, Pete i Ruth slažu se da je jedan od razloga opstanka njihove veze spremnost da oproste. Svatko u zdravoj vezi razumije da nam svima redovito treba oprost kada povrijedimo jedno drugo, bilo kroz ružnu riječ, prekršeno obećanje ili zaboravljeni zadatak.

U dijelu Svetoga pisma napisanom da bi se pomoglo vjernicima u Isusu živjeti zajedno u jedinstvu, Pavao upućuje na ključnu ulogu koju ima oprost. Nakon što je potaknuo svoje čitatelje da izaberu »srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost« (r. 12), Pavao dodaje: »Podnosite jedan drugoga i dobrostivo opraštajte međusobno ako tko protiv koga ima nešto…« (r. 13, K. S.). Što je najvažnije, uz sve to »imajte ljubav koja je veza savršenstva« (r. 14).

Odnosi kakve opisuje Pavao zasigurno su blagoslov. Neka Bog pomogne svima nama da njegujemo zdrave odnose temeljene na ljubavi i praštanju.

– Lisa M. Samra

Isuse, pomogni nam oprostiti drugima baš kao što si ti oprostio nama.