Milost za vas i mene

Pročitajte: Psalam 103:8-12
8 Gospod je milosrdan i milostiv,
strpljiv je i bogat dobrotom.
9 Ne ostaje gnjevan zauvijek,
niti se dovijeka ljuti.
10 Ne postupa s nama po našim grijesima,
niti nam vraća po našim krivnjama.

11 Jer koliko je nebo visoko nad zemljom,
toliko je njegovo milosrđe prema onima koji ga se boje.
12 Koliko je istok daleko od zapada,
toliko udaljuje od nas naše grijehe.

Ne ostaje gnjevan zauvijek, niti se dovijeka ljuti.

Psalam 103:9

JEDNA od posljedica pandemije bolesti COVID-19 bilo je iznenadno pristajanje kruzera i karantena putnika. Članak koji sam pročitao uključivao je intervjue nekih turista. Komentirajući kako karantena pruža više prilika za razgovore, jedan se putnik našalio kako je njegova supruga koja ima izvrsno pamćenje sposobna spomenuti svaki prijestup koji je ikada napravio, a znao je da još nije gotova!

Takve nam priče mogu izmamiti osmijeh, podsjetiti nas na našu ljudskost i poslužiti kao upozorenje ako smo skloni previše čvrsto držati stvari koje bismo trebali otpustiti. No što nam pomaže da budemo ljubazni prema onima koji su nas povrijedili? Pogled na našega velikog Boga, kako je prikazan u odlomcima poput Psalma 103:8-12.

Jedan slobodan prijevod redaka 8-10 vrijedna je pozornosti: »Bog je samo milosrđe i milost; nije ga lako naljutiti, on je bogat ljubavlju. Ne zanovijeta i ne grdi beskrajno, niti zauvijek zamjera. Ne postupa s nama onako kako naši grijesi zaslužuju, niti nam u cijelosti vraća za naše pogreške.« Tražiti Božju pomoć dok uz molitvu čitamo Sveto pismo može nas potaknuti da se predomislimo kada je riječ o gruboj osveti ili želji da nekoga kaznimo. Može nas potaknuti na molitve za sebe, ali i za one koje bismo mogli povrijediti kada smo u iskušenju uskratiti im milost, milosrđe i oprost.

– Arthur Jackson

Hvala ti, Oče, što si uvijek iznova milostiv prema nama.