Poštovati svakoga

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 8:2-11
2 Rano ujutro dođe opet u Hram. Sav narod pohrli k njemu. On sjede i poče ih učiti. 3 Tada pismoznanci i farizeji dovedoše ženu zatečenu u preljubu, postaviše je na sredinu 4 i rekoše mu: »Učitelju, ova je žena sada zatečena u preljubu. 5 Mojsije nam je zapovjedio u zakonu da takve kamenujemo. A što ti veliš?« 6 Tim pitanjem htjedoše ga iskušati, da bi ga mogli optužiti. Isus se sagnu i stade pisati prstom po zemlji. 7 Kako su ga neprestano ispitivali, on se uspravi i reče im: »Tko je među vama bez grijeha, neka prvi baci na nju kamen!« 8 I opet se sagnu te nastavi pisati po zemlji. 9 Kad su čuli odgovor, stadoše se povlačiti jedan za drugim, počevši od starijih.
I ostade Isus sam sa ženom koja je stajala na sredini. 10 Isus se uspravi i upita: »Ženo, gdje su oni, dakle? Nitko te ne osudi?« 11 Ona odgovori: »Nitko, Gospodine!« Tada reče Isus: »Ni ja te ne ću osuditi. Idi, i odsad više ne griješi!«

Nitko te ne osudi?

Ivan 8:10

MAGGIENA mlada prijateljica pojavila se u crkvi neprimjereno odjevena. Nitko nije trebao biti iznenađen jer je ona bila prostitutka. Nelagodno se vrpoljila na stolcu, naizmjenično povlačeći svoju prekratku suknju, i rukama obgrlila ramena.

»Je li ti hladno?« upitala je Maggie, vješto skrećući pozornost s toga kako je bila odjevena. »Evo! Uzmi moj šal.«

Maggie je upoznala desetke ljudi s Isusom jednostavno tako što ih je pozvala u crkvu i pomogla im da se osjećaju ugodno. Evanđelje je moglo zasjati kroz njezine dosjetljive metode. Prema svima se odnosila s poštovanjem.

Kad su vjerski vođe dovukli ženu pred Isusa uz tešku
(i točnu) optužbu za preljub, on je skrenuo pozornost na sebe kako bi njezini tužitelji odustali. Kad su otišli, mogao ju je prekoriti. Umjesto toga, postavio je dva jednostavna pitanja: »Ženo, gdje su oni, dakle?« i »Nitko te ne osudi?« (r. 10). Odgovor na potonje pitanje bio je ne. Stoga joj je Isus izložio Evanđelje u jednoj kratkoj izjavi: »Ni ja te ne ću osuditi.« A zatim je dodao: »Idi, i odsad više ne griješi!« (r. 11)

Nikada ne podcjenjujte snagu istinske ljubavi prema ljudima – onu vrstu ljubavi koja odbija osuditi i svima oprašta, ljubav koja svakoga poštuje.

– Tim Gustafson

Milostivi Bože, molim te oprosti nam kada osuđujemo druge. Pomogni nam pokazati tvoju ljubav i milost.