Lijes kao kofer

Pročitajte: Evanđelje po Luki 9:22-26
22 Pridodade: »Sin Čovječji mora mnogo trpjeti. Bit će od starješina, svećeničkih glavara i pismoznanaca odbačen i ubijen, ali će treći dan uskrsnuti.«
23 A svima reče: »Tko hoće ići za mnom, neka sa odreče samoga sebe, neka uzme na sebe svoj križ svaki dan i neka tako ide za mnom! 24 Jer tko hoće spasiti svoj život, izgubit će ga; a tko izgubi svoj život zbog mene, spasit će ga. 25 Jer što koristi čovjeku ako dobije sav svijet, a izgubi samoga sebe i propadne? 26 Tko se stidi mene i mojih riječi, toga će se stidjeti i Sin Čovječji, kad dođe u svojoj slavi, Očevoj i svetih anđela.

Tko hoće ići za mnom, neka sa odreče samoga sebe, neka uzme na sebe svoj križ svaki dan i neka tako ide za mnom!

Luka 9:23

NISU očekivali da će dugo živjeti. Britanski misionari u devetnaestom stoljeću često su vjerovali da će njihova prekomorska služba vjerojatno trajati godinu ili dvije prije nego što podlegnu bolesti i smrti. »Slijedom toga, spakirali bi sve svoje stvari ne u kovčeg, nego u lijes, a zatim isplovili«, objašnjava Peter Maiden u svojoj knjizi Učeništvo je bitno.

Zamislite da svoju imovinu spakirate u simbol vlastite smrti! Zakoračivši na brod noseći svoje ljesove, ti su ljudi doslovno bili primjer Isusove zapovijedi: »Ako tko hoće ići za mnom, neka se odreče samog sebe, neka svaki dan uzme križ svoj i neka me slijedi« (r. 23, K. S.).

U njihovu primjeru, koliko god bio ekstreman, otkriva se Božje spasiteljsko srce. Isus je prvo objasnio: »Sin Čovječji mora mnogo trpjeti. Bit će… odbačen i ubijen, ali će treći dan uskrsnuti« (r. 22). I Isus je pakirao sve u ‘lijes’ kada je napustio nebo. Nije samo došao živjeti nego i umrijeti. Za vas i mene. No podignut je u novi život koji nikada neće prestati.

Poziv da uzmemo svoj križ vrlo je ozbiljan. To znači žrtvu, to znači slijediti Isusa kamo god nas vodi. No to je jedini put u kojemu možemo hodati uz onoga koji zna što znači izgubiti sve na zemlji da bismo dobili nešto mnogo bolje u nebu.

– Chris Wale

Naš život je tvoj, jer kamo god nas vodiš, s nama si.