Voljeti kao Isus

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:9-17
9 Kao što je Otac ljubio mene, tako sam i ja ljubio vas. Ostanite u mojoj ljubavi! 10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi.
11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena. 12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio! 13 Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji ako činite što vam ja zapovijedam. 15 Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca. 16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane; što god zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. 17 Ovo vam zapovijedam: Ljubite se među sobom!

Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje.

Ivan 15:13

SVI su ga voljeli – to su riječi kojima je opisivan Don Guiseppe Berardelli iz Casniga u Italiji. Don je bio obljubljen. Vozio se gradom na starom motoru i uvijek prvi pozdravljao: »Mir i dobro!« Neumorno je radio za dobro drugih. No posljednjih godina života imao je zdravstvenih problema koji su se pogoršali kada je zaražen koronavirusom. Zauzvrat, njegova mu je zajednica kupila respirator. Ali kad mu se stanje pogoršalo, odbio je aparat za disanje, odlučivši ga staviti na raspolaganje mlađem pacijentu kojemu je bio potrebniji. To njegovo odbijanje nikoga nije iznenadilo, jer je to jednostavno bilo u njegovu karakteru. To je bio čovjek kojega su voljeli i cijenili zbog ljubavi prema drugima.

Voljen zbog ljubavi je poruka koju apostol Ivan ponavlja kroz svoje evanđelje. Biti voljen i voljeti druge je poput crkvenog zvona koje zvoni i noću i danju, bez obzira na vremenske prilike. U Evanđelju po Ivanu 15. poglavlju taj izričaj doseže vrhunac jer Isus otkriva da najveća ljubav nije biti voljen, nego voljeti: položiti vlastiti život za svoje prijatelje.

Ljudski primjeri požrtvovne ljubavi uvijek nas nadahnjuju. Ipak, blijede u usporedbi s velikom Božjom ljubavi. Ali nemojte propustiti izazov koji donosi, jer Isus zapovijeda: »Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio« (r. 12).

– John Blase

Isuse, pomogni nam biti makar odsjaj tvoje ljubavi.