Potaknuti na molitvu

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 5:12-18
12 A molimo vas, braćo, da priznate one koji se trude među vama, koji su vam predstojnici u Gospodinu te vas opominju. 13 Cijenite ih osobito u ljubavi zbog njihova djela. Živite u miru među sobom!
14 Potičemo vas, braćo: poučavajte neuredne, tješite malodušne, pomažite slabima, budite strpljivi sa svima! 15 Gledajte da nitko ne vraća kome zlo za zlo; nego svagda revno nastojte oko dobra među sobom i prema svima! 16 Svagda se radujte! 17 Molite se bez prestanka! 18 Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas.

Svagda se radujte! Molite se bez prestanka! Na svemu zahvaljujte; jer je to Božja volja u Kristu Isusu za vas.

1 Solunjanima 5:16-18

SURADNICA mi je jednom rekla da se njezin molitveni život poboljšao zahvaljujući našem upravitelju. Bila sam impresionirana misleći da je naš naporan šef s njom podijelio neke duhovne trunke i utjecao na to kako se moliti. Bila sam u krivu – na neki način. Moja suradnica i prijateljica mi je objasnila: »Svaki put kad ga vidim da dolazi, počnem se moliti.« Njezino se vrijeme molitve poboljšalo jer se više molila prije svakog razgovora s njim. Znala je da treba Božju pomoć u svom izazovnom poslovnom odnosu sa šefom.

Usvojila sam njezinu molitvenu praksu tijekom teških razdoblja i u međusobnim odnosima. To je također biblijska praksa zapisana u Prvoj poslanici Solunjanima kada Pavao podsjeća vjernike u Isusa: »Bez prestanka molite! U svakoj prilici zahvaljujte,…« (r. 17,18, K. S.). Bez obzira na to s čime se suočavamo, molitva je uvijek najbolja praksa. Održava nas povezanima s Bogom i poziva njegova Duha da nas usmjerava (Galaćanima 5:16), umjesto da se oslanjamo na svoje sposobnosti. To nam pomaže da živimo »u miru među sobom!« (1 Solunjanima 5:13), čak i usred sukoba.

Dok nam Bog pomaže, možemo se radovati, moliti o svemu i uvijek zahvaljivati. To će nam pomoći živjeti u još većoj slozi s bližnjima i sa svojom braćom i sestrama u Isusu.

– Katara Patton

Oče, pomogni nam zazvati te kad ne znamo kako dalje.