Drangulije

Pročitajte: Prva poslanica Timoteju 6:6-10
6 Uistinu, velik je dobitak pobožnost, kad je zadovoljna onim što ima. 7 Jer ništa nismo donijeli na svijet; isto tako ne možemo ništa ni odnijeti. 8 A kad imamo hranu i odjeću, budimo time zadovoljni! 9 Oni koji se hoće obogatiti, upadaju u napast i zamku i u mnoge lude i škodljive želje koje vuku ljude u propast i zator. 10 Doista, lakomost je korijen svih zala. Njoj se neki predadoše pa zalutaše od vjere i na sebe navukoše mnoge jade.

Uistinu, velik je dobitak pobožnost,…

1 Timoteju 6:6

ŠEĆUĆI sa psom uz obalu, potpuno sam se zadubila u istraživanje plaže. Blistavo morsko staklo, mekani zakrivljeni komadići naplavljenog drveta i kamenčići ubrzo su napunili moje džepove. Tako zadubljena, nisam ni primijetila da se plima neprimjetno podigla, prisiljavajući me da hodam u dubljem moru i pokraj skliskih stijena. Očajnički nisam željela izgubiti oslonac, a ni psa.

Na kraju smo se neozlijeđeni vratili kući. Dok sam pregledavala svoje ‘blago’, počela sam razmišljati koliko me to moglo stajati. Da sam bar gledala kamo idem, a ne na ono što bih usput mogla skupiti!

Slično tome, Pavao upozorava kršćane da paze kako hodaju kroz život. Oni čiji su ciljevi skupljanje blaga ovoga svijeta »upadaju u napast, u zamku«, što vodi u »propast i uništenje« (r. 9, K. S.). Vrlo lako možemo izgubiti iz vida kamo idemo. Trebala sam krenuti kući.

Zato Pavao potiče: »Uistinu, velik je dobitak pobožnost,… … Jer ništa nismo donijeli na svijet; isto tako ne možemo ništa ni odnijeti« (r. 6,7). Ovdje ne možemo zadržati niti jedan komadić ‘blaga’ koje skupljamo, ali možemo naučiti biti zadovoljni Božjom svakodnevnom prisutnošću i brigom u našim životima – bilo blaga mnogo ili malo (r. 8), znajući da smo svakim danom sve bliže nebeskom domu.

– Debbi Fralick

Težimo vječnim vrijednostima, ne prolaznom ‘blagu’.