Čak i Levitski zakonik

Pročitajte: Levitski zakonik 13:1-8
1 Onda zapovjedi Gospodin Mojsiju i Aronu: 2 »Ako kod nekoga izbije na koži otok ili osip ili svijetla pjega i tako se javi opasnost od gube, onda se on mora dovesti k svećeniku Aronu ili k jednomu od njegovih sinova, svećenika. 3 Vidi li svećenik to mjesto na koži i opazi li da je dlaka na tom mjestu postala bijela i da je to mjesto dublje od ostale kože, onda je to guba. Kad to svećenik vidi, mora ga proglasiti nečistim. 4 Ako li je pjega na njegovoj koži bijela i nije dublja od ostale kože, i ako dlaka nije još postala bijela, onda će svećenik zaraženoga pritvoriti za sedam dana. 5 Ako ga onda svećenik sedmoga dana pregleda i opazi da je to mjesto ostalo jednako u svojoj boji, jer se bolest na koži nije dalje proširila, tad će svećenik pritvoriti zaraženoga za daljnjih sedam dana. 6 Pregleda li ga onda svećenik opet sedmoga dana i nađe li pritom da je to mjesto postalo bljeđe i da se boljetica nije dalje razišla, tad će ga svećenik proglasiti čistim: to je samo osip; dotični će oprati svoje haljine; tad je čist. 7 Ako li se osip dalje proširi, nakon što se dotični pokazao svećeniku da bude čist, i on se po drugi put pokaže svećeniku, 8 a svećenik opazi da se osip dalje proširio, tad će ga svećenik proglasiti nečistim: to je guba.

Budite mi sveti! Jer sam svet ja, Gospodin,…

Levitski zak. 20:26

TADA je progovorio moj prijatelj Dave. »Znam čovjeka koji je povjerovao u Isusa zbog tog odlomka«, rekao je. Dave je objasnio da je njegov prijatelj – liječnik – bio ateist. Odlučio je da je bolje da pročita Bibliju prije nego što ju potpuno odbaci. Dio o kožnim bolestima u Levitskom zakoniku ga je zadivio. Sadržavao je iznenađujuće detalje o zaraznim i nezaraznim ranama (Levitski zak. 13:1-46) i kako ih liječiti (14:8,9). Znao je da to nadmašivalo medicinska znanja onoga doba – a ipak bilo je zapisano u Levitskom zakoniku. »Nema šanse da je Mojsije sve to znao«, pomislio je. Liječnik je polako shvaćao da je Mojsije doista dobio informacije od Boga. Na kraju je povjerovao u Isusa.

Ako vam se dijelovi Biblije čine pomalo dosadnima, niste jedini, slažem se s vama. Ali sve što piše postoji s razlogom. Levitski zakonik napisan je kako bi Izraelci znali kako živjeti za Boga i s njime. Dok učimo više o tom odnosu između Boga i njegova naroda, učimo o samom Bogu.

»Sve je Pismo Bogom nadahnuto i korisno za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi,…«, napisao je apostol Pavao (2 Timoteju 3:16). Nastavimo čitati. Čak i Levitski zakonik.

– Tim Gustafson

Oče, nauči nas kako cijeniti Bibliju. Pomogni nam ustrajati u čitanju i proučavanju. Neka nam svaki
njezin dio govori.