Dolina hvalospjeva

Pročitajte: Druga knjiga Ljetopisa 20:21-26
21 Onda se dogovori s narodom i postavi pjevače koji bi, idući pred naoružanim ratnicima, trebali u slavu Gospodinu u svetom nakitu pjevati hvalospjev: »Hvalite Gospodina, jer vječno traje njegova dobrota!«
22 Čim su bili počeli s klicanjem i hvalospjevom, dade Gospodin da ljudi, što su se bili sakrili u zasjedi, dođu na Amonce, Moapce i na dio s gore Seira, koji su bili izišli protiv Judejaca. Oni su bili razbijeni. 23 I okrenuše se Amonci i Moapci protiv stanovnika gore Seira, da ih satru i unište. Kad su bili gotovi sa stanovnicima iz gore Seira, udariše jedni na druge, te se satrše. 24 I kad Judejci dođoše na uzvisinu iznad pustinje i pogledaše na mnoštvo, vidješe samo mrtva tjelesa gdje leže po zemlji. Nijedan nije bio umaknuo. 25 I Jošafat ode sa svojim ljudima da pokupe plijen. Nađoše svu silu stoke, pokretnina, haljina i dragocjenoga posuđa i uzeše sebi od toga toliko da su jedva mogli odnijeti. Tri su dana bili zaposleni plijenjenjem, tako je velik bio plijen. 26 Četvrtoga se dana skupiše u Dolini hvalospjeva, jer ondje dadoše hvalu Gospodinu. Zato se zove ono mjesto do dana današnjega Dolina hvalospjeva.

Četvrtoga se dana skupiše u Dolini hvalospjeva…

2 Ljetopisa 20:26

WILLIAM Cowper, engleski pjesnik iz 18. stoljeća, borio se s depresijom veći dio svog života. Nakon pokušaja samoubojstva, smjestili su ga u duševnu bolnicu. Ondje je, zahvaljujući liječniku koji je bio kršćanin, uzvjerovao u Isusa. Ubrzo nakon toga upoznao je pastora i pisca crkvenih pjesama Johna Newtona, koji ga je ohrabrio da zajedno naprave crkvenu pjesmaricu. Jedna od pjesama koje je Cowper napisao bila je Bog djeluje na tajanstveni način. Riječi te pjesme bile su plod njegova bolnog iskustva: »Vi bojažljivi sveci, prikupite novu snagu; oblaci kojih se toliko bojite puni su milosti i izlit će blagoslov na vašu glavu.«

Poput Cowpera, i narod Jude neočekivano je iskusio Božju dobrotu. Kad su združene neprijateljske vojske krenule da ih pokore, kralj Jošafat okupio je narod na molitvu i post. Nakon toga su ispred naoružanih ratnika Jude krenuli pjevači koji su slavili Boga (r. 21). Osvajačke vojske okrenule su se jedna protiv druge i nijedan ratnik »nije bio umaknuo… I Jošafat ode sa svojim ljudima da pokupe plijen… i uzeše sebi od toga toliko da su jedva mogli odnijeti« (r. 24,25).

Četvrtog dana okupiše se na mjestu nazvanom Dolina hvalospjeva (r. 26) – doslovno, »dolina slavljenja« ili »blagoslov«. Kakav preokret!

– James Banks

Božje milosrđe može i naše najstrašnije doline pretvoriti u mjesta hvalospjeva dok ga klicanjem slavimo.