Služba sjećanja

Pročitajte: Jeremija 29:4-14

4 »Ovako veli Gospodin nad vojskama, Izraelov Bog, svim zarobljenicima koje sam dao odvesti iz Jeruzalema u Babilon. 5 Gradite kuće i stanujte u njima! Sadite vrtove i jedite njihove plodove! 6 Uzimajte žene i imajte sinove i kćeri! Uzimajte za svoje sinove žene i dajite svojim kćerima muževe da oni dobiju sinove i kćeri! Množite se tamo i ne umanjujte se! 7 Tražite blagostanje gradu u koji sam vas odveo, i molite se za nj Gospodinu, jer je njegovo blagostanje vaše blagostanje. 8 Jer ovako veli Gospodin nad vojskama, Izraelov Bog: Nemojte da vas zalude vaši proroci, što su među vama, i vaši vračevi! Ne slušajte svoje sanjare koji sami kažu da sanjaju! 9 Jer vam oni prorokuju laži u moje ime. Ja ih nisam poslao, govori Gospodin.«
10 Ovako još veli Gospodin: Istom kad prođe punih sedamdeset godina, pohodit ću vas i izvršit ću na vama riječ spasenja, i vratit ću vas na ovo mjesto. 11 Jer ja znam koje misli nosim za vas, govori Gospodin. Odluke su na spasenje, a ne na nesreću, da vam dam budućnost punu nade. 12 Kad me zazovete i idete i pomolite se meni, uslišat ću vas. 13 Kad me potražite, naći ćete me. Jest, tražite me svim srcem. 14 I dat ću vam se, da me nađete – govori Gospodin. Okrenut ću vašu sudbinu i sabrat ću vas iz svih naroda i iz svih mjesta kamo sam vas razagnao, govori Gospodin, i dovest ću vas natrag na mjesto odakle sam vas odveo.

Jer ja znam koje misli nosim za vas, govori Gospodin. Odluke su na spasenje, a ne na nesreću, da vam dam budućnost punu nade.

Jeremija 29:11

ZBOG iskustva gubitka i razočaranja često osjećamo ljutnju, krivnju i zbunjenost. Bilo da smo svojim odabirima zatvorili neka vrata koja se više nikada neće otvoriti ili ne našom krivnjom, tragedije se događaju u našem životu i posljedica toga je ono o čemu Oswald Chambers piše: »O, kakve li žalosti zbog onoga što ‘moglo je biti’.« Možemo pokušati potisnuti bolnu uspomenu, ali otkrit ćemo da ne možemo. Chambers nas podsjeća da Gospodin još uvijek djeluje u našem životu. »Ne boj se kad te Bog prisjeća na prošlost. Neka sjećanje djeluju na tebe. Ono je Božji službenik koji ti donosi ukor i žalost. Bog će okrenuti ono ‘moglo je biti’ u divnu pouku za rast u tvojoj budućnosti.«

U starozavjetno doba kada je Bog poslao Izraelski narod u izgnanstvo u Babilon, rekao im je da Mu služe u toj stranoj zemlji i rastu u vjeri dok ih ne vrati kući. »Jer Ja znam svoje naume koje s vama namjeravam – riječ je Jahvina – naume mira, a ne nesreće: da vam dadnem budućnost i nadu« (r. 11, K. S.). Bog ih je upozorio da paze da ih ne zarobe događaji iz prošlosti, već da se usredotoče na Njega i gledaju u budućnost. Božje opraštanje može promijeniti sjećanje na našu tugu u pouzdanje u Njegovu vječnu ljubav.

– David McCasland

Bog jača našu vjeru kroz naša najdublja razočaranja.