Slavite slobodu

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 6:15-23

15 Što dakle? Zar ćemo griješiti kad nismo pod Zakonom, nego pod milošću? Bože sačuvaj! 16 Ne znate li: komu dajete sebe za sluge na pokornost, sluge ste onoga komu se pokoravate: ili grijeha za smrt ili pokornosti za pravdu? 17 A hvala Bogu: bili ste robovi grijehu, ali poslušaste od srca ono pravilo nauka kojemu ste predani. 18 Oslobodivši se pak grijeha, postadoste sluge pravdi. 19 Kao čovjek govorim, zbog vašega tijela. Jer kao što dadoste svoje udove u službu nečistoći i bezakonju na bezakonje, tako sad dajite svoje udove u službu pravdi na posvećenje! 20 Jer kad ste bili sluge grijehu, bili ste slobodni od pravde. 21 Kakav ste dakle onda imali plod od onoga čega se sada stidite? Jer je onome kraj smrt. 22 A sad, oslobođeni od grijeha i postavši Božje sluge, imate svoj plod na posvećenje, a završetak život vječni. 23 Jer je plaća za grijeh smrt; a milost Božja: život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu.

Jer zakon Duha, koji daje život u Kristu Isusu, oslobodio te je od zakona grijeha i smrti.

Rimljanima 8:2

NAKON što je otet, 13 dana držan kao talac i pušten, novozelandski snimatelj Olaf Wiig sa širokim je osmijehom na licu izjavio: »Osjećam se življim nego ikada prije.«

Iz nama teško razumljivih razloga, biti oslobođen je uzbudljivije nego biti slobodan. Za one koji uživaju u slobodi svakoga dana, Olafova je radost dobar primjer kako lako zaboravljamo koliko smo blagoslovljeni.

To je istinito i u duhovnom području. Oni od nas koji su kršćani već dugo vremena često zaboravljaju kako je to biti zatočenik grijeha. Možemo postati samozadovoljni, pa čak i nezahvalni. Ali onda nam Bog šalje podsjetnik u liku novog vjernika koji daje upečatljivo svjedočanstvo onoga što je Bog učinio u njegovu ili njezinu životu. Ponovo vidimo radost i postajemo svjesni da nas je Krist oslobodio od »zakona grijeha i smrti« (r. 2).

Ako vam je sloboda postala dosadna ili ako se usredotočujete na ono što ne možete učiniti, razmislite o ovome: ne samo da više niste rob grijehu nego ste oslobođeni, posvećeni i primili ste milosni dar Božji – »život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našemu!« (6:22,23)

Slavite slobodu u Kristu tako što ćete naći vremena i zahvaliti Bogu za stvari koje možete i smijete raditi.

– Julie Ackerman Link

Život za Krista donosi istinsku slobodu.