Licem u lice

Pročitajte: Knjiga Izlaska 33:7-14

7 Mojsije uze šator i razape ga za njega izvan tabora u nekoj udaljenosti od tabora. Nazva ga »šatorom objavljenja«. Ako je tko htio pitati Gospodina, pošao bi van k šatoru objavljenja, što je stajao izvan tabora. 8 Kad god je Mojsije izlazio van k šatoru, ustajao bi sav narod. Svatko bi stajao na ulazu svog šatora i gledao za Mojsijem, dok ne bi stupio u šator. 9 Čim bi Mojsije stupio u šator, spustio bi se dolje stup od oblaka i stajao bi na ulazu šatora, dok bi (Bog) govorio s Mojsijem. 10 I kad bi sav narod vidio stup od oblaka gdje stoji na ulazu šatora, svi bi ustali i svatko bi se bacio ničice na ulazu u svoj šator.
11 A govorio je Gospodin s Mojsijem licem u lice, kao što netko govori sa svojim prijateljem. Potom bi se on vratio u tabor, a njegov sluga, mladi Jošua, sin Nunov, ne bi se maknuo od šatora.
12 Mojsije reče Gospodinu: »Evo, ti mi zapovijedaš: Vodi taj narod! Ali nisi mi objavio koga ćeš poslati sa mnom. A ipak si tvrdio: Znam te po imenu, i našao si milost u mojim očima. 13 Pa ako sam doista našao milost u tvojim očima, onda mi objavi svoje namjere, da na tebi spoznam da sam našao milost u tvojim očima! Ipak promisli o tome da je ovaj narod tvoj narod!«
14 On odgovori: »Da ja osobno idem i da ti oduzmem svu brigu?«

A govorio je Gospodin s Mojsijem licem u lice, kao što netko govori sa svojim prijateljem.

Izlazak 33:11

IAKO je svijet povezan elektronički kao nikada prije, ništa se ne može mjeriti s vremenom provedenim s nekime osobno. Dok razgovaramo i zajedno se smijemo, često možemo naslutiti – a da toga nismo svjesni – osjećaje onoga drugog promatrajući njegovo lice. Oni koji vole jedni druge, bila to obitelj bilo prijatelji, žele jedni s drugima biti licem u lice.

Takav odnos licem u lice vidimo između Gospodina i Mojsija, čovjeka kojega je Bog izabrao da vodi Njegov narod. Tijekom godina Mojsije je naučio pouzdavati se u Boga i nastavio Ga je slijediti usprkos buntovništvu i idolopoklonstvu naroda. Nakon što je narod počeo štovati zlatno tele umjesto Gospodina (pročitajte Izlazak 32), Mojsije je razapeo šator izvan tabora u kojemu se susretao s Bogom, a oni su morali gledati iz daljine (33:7-11). I dok je stup od oblaka značio Božju prisutnost u šatoru, Mojsije je zastupao narod i Gospodin je obećao da će osobno ići s njima (r. 14).

Zbog Isusove smrti na križu i uskrsnuća više ne trebamo nekoga poput Mojsija da u naše ime razgovara s Bogom. Umjesto toga, kao što je Isus ponudio svojim učenicima, možemo biti prijatelji s Bogom po Kristu (Ivan 15:15). I mi se možemo susretati s Njime, Gospodinom, koji razgovara s nama kao što prijatelj razgovara s prijateljem.

– Amy Boucher Pye

S Gospodinom možemo razgovarati kao s prijateljem.