Sačuvani

Pročitajte: Ponovljeni zakon 31:1-8

1 Mojsije završi ovaj i održa sljedeći govor svemu Izraelu:
2 Reče im: »Meni je sada sto i dvadeset godina, i ne mogu više odlaziti i dolaziti. I Gospodin mi je rekao: Ne smiješ prijeći preko toga Jordana. 3 Gospodin, Bog tvoj, ići će pred tobom prijeko. On će rastjerati te narode ispred tebe, tako da možeš stupiti na njihovo mjesto. I Jošua će ići pred tobom prijeko, kao što je odredio Gospodin. 4 Gospodin će učiniti s njima kako je učinio s kraljevima amorejskim Sihonom i Ogom i s njihovom zemljom, koje uništi. 5 Kad ih Gospodin preda u vašu vlast, onda im učinite posve po zapovijedi koju vam dadoh! 6 Budite srčani i hrabri! Ne bojte se! Ne preplašite ih se! Jer Gospodin, Bog tvoj, ide sam s tobom. On te ne pušta i ne ostavlja.«
7 Tada Mojsije dozva Jošuu i dade mu, u prisutnosti svega Izraela, sljedeći nalog: »Budi srčan i hrabar! Jer ćeš ti ući s ovim narodom u zemlju za koju se zakleo Gospodin njihovim ocima da će im je dati. Ti ćeš je razdijeliti među njih u baštinu. 8 Gospodin će sam ići pred tobom. On je s tobom. On te ne pušta i ne ostavlja. Ništa se ne boj i ne plaši!«

Gospodin će sam ići pred tobom.

Ponovljeni zak. 31:8

DOK sam pripremao povrtnjak za proljetnu sadnju, čupao sam busenje zimskog korova… i skočio u zrak! Otrovna zmija ležala je sklupčana tik do moje ruke – centimetar niže. Vjerojatno bih ju nehotice zgrabio. Vidio sam njezine šare čim sam podigao busen; preostali dio njezina tijela bio je smotan u korovu pod mojim nogama.

Kad su mi stopala udarila o zemlju nekoliko metara dalje, zahvalio sam Bogu što me nije ugrizla. Pitao sam se koliko me je još puta sačuvao od opasnosti kojih nisam ni bio svjestan.

Prije nego što su ušli u Obećanu zemlju, Mojsije je pred cijelim Izraelom rekao Jošui: »Gospodin će sam ići pred tobom. On je s tobom. On te ne pušta i ne ostavlja. Ništa se ne boj i ne plaši!« (r. 8) Nisu mogli vidjeti Boga, ali on je svejedno bio s njima.

Ponekad se dogode loše stvari koje možda ne razumijemo. Tada se sjetimo koliko nas je puta Bog sačuvao, a da toga nismo bili svjesni!

Sveto pismo podsjeća nas da njegova postojana briga i providnost ostaju s nama »u sve dane do svršetka svijeta« (Matej 28:20).

– James Banks

Oče naš, hvala ti što bdiješ nad nama. Molimo te budi nam milostiv da budemo u tvojoj blizini u svemu što ćemo danas raditi.