Poznavati Oca

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:8-11

8 Tada mu reče Filip: »Gospodine, pokaži nam Oca! To nam je dosta.« 9 Isus mu odvrati: »Tako sam već dugo s vama i nisi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca. Kako onda veliš: Pokaži nam Oca? 10 Zar ne vjeruješ da sam ja u Ocu i da je Otac u meni? Riječi koje vam ja govorim, ne govorim od sebe samoga, a i djela čini Otac koji ostaje u meni. 11 Vjerujte mi da sam ja u Ocu i da je Otac u meni. Ako li ne, vjerujte mi zbog samih djela!

Isus mu odvrati: »Tako sam već dugo s vama i nisi me upoznao, Filipe? Tko je vidio mene, vidio je i Oca.«

Ivan 14:9

PREMA legendi, britanski dirigent Sir Thomas Beecham u predvorju nekog hotela ugledao je otmjenu ženu. Uvjeren da ju poznaje, iako se nije mogao sjetiti njezina imena, zastao je i zapodjenuo razgovor. Dok su njih dvoje čavrljali, kao kroz maglu sjetio se da ona ima brata. Nadajući da će mu to pomoći, upitao ju je kako je njezin brat i radi li još uvijek na istom poslu. »Oh, jako dobro«, rekla je, »i još uvijek je kralj.«

Pogriješiti u vezi s nečijim identitetom, što je bio slučaj sa Sir Beechamom, ali i u drugim slučajevima, može biti mnogo ozbiljnije. Primjerice, u slučaju Isusova učenika Filipa. On je, naravno, poznavao Isusa, ali nije u potpunosti shvatio tko je on. Želio je da im Isus pokaže Oca, a Isus je odgovorio: »Tko je vidio mene, vidio je i Oca« (r. 8,9). Kao jedinstveni Božji Sin, Isus otkriva Oca tako savršeno da poznavati jednoga znači poznavati drugoga (r. 10,11).

Ako se ikad pitamo kakav je Bog po svome karakteru, osobnosti ili brizi za druge, trebamo samo pogledati Isusa i saznat ćemo. Isusov karakter, dobrota, ljubav i milosrđe otkrivaju Božji karakter. I premda je naš čudesni, nevjerojatni Bog iznad naše sposobnosti shvaćanja i razumijevanja, imamo neizmjeran dar u onome što je On objavio o sebi u Isusu Kristu.

– Con Campbell

Bože, želimo te bolje upoznati i više cijeniti.