Tko zna?

Pročitajte: Propovjednik 6:12; 7:13,14

12 Jer tko zna što je dobro čovjeku u životu malo ništavnih dana njegova života? Oni mu prolaze kao sjena. Jer tko može kazati čovjeku što će poslije njega biti pod suncem?
13 Pogledaj djelo Božje! Tko može ispraviti što je on iskrivio? 14 Je li ti dobro, budi dobre volje! Je li ti zlo, onda upamti: jedno i drugo je Bog tako odredio da čovjek ne zna što ga čeka.

Je li ti dobro, budi dobre volje! Je li ti zlo, onda upamti: jedno i drugo je Bog tako odredio da čovjek ne zna što ga čeka.

Propovjednik 7:14

PREMA kineskoj legendi, kada je Sai Weng izgubio jednog od svojih skupocjenih konja, njegov mu je susjed izrazio sućut zbog gubitka. Ali Sai Weng nije bio zabrinut. Rekao je: »Tko zna hoće li to biti dobro za mene?« Začudo, izgubljeni se konj vratio kući s još jednim konjem. Kad mu je susjed čestitao, Sai Weng je rekao: »Tko zna hoće li to biti loše za mene?« Kako se ispostavilo, njegov je sin slomio nogu jer je pao dok je jahao novog konja. To se činilo nesrećom, sve dok vojska nije došla u njihovo selo i odvela vojno sposobne muškarce u rat. Zbog ozljede Wengova sina nisu regrutirali, što mu je u konačnici možda spasilo život.

Ova je priča ilustracija kineske poslovice da nevolja može biti blagoslov i obratno. U njoj vidimo veliku sličnost s drevnom mudrosti zapisanoj u Propovjedniku 6:12, gdje autor zapaža: »Jer tko zna što je dobro čovjeku u životu?« Doista, nitko od nas ne zna što nosi budućnost. Nevolja može imati pozitivan ishod, a blagostanje može imati loše posljedice.

Svaki dan nudi nove mogućnosti, radosti, borbe i patnju. Kao Božja ljubljena djeca, možemo se odmarati u njegovoj suverenosti i vjerovati mu u dobrim i lošim razdobljima. Bog je odredio i »jedno i drugo« (7:14).

– Poh Fang Chia

Bog jedini zna je li nešto za nas dobro ili loše.