Gledati svoja posla

Pročitajte: Prva poslanica Solunjanima 4:9-12

9 A za bratsku ljubav ne trebamo vam pisati jer ste sami od Boga poučeni da se ljubite među sobom. 10 Zaista, to i činite prema svoj braći u cijeloj Makedoniji. A molimo vas, braćo, da još više u tom napredujete 11 te da nastojite provoditi miran život i gledati svoj posao. Radite svojim rukama, kao što vam zapovjedismo, 12 da biste se pristojno vladali prema onima što su vani i da nikoga ne opterećujete.

… nastojite provoditi miran život i gledati svoj posao. Radite svojim rukama, kao što vam zapovjedismo.

1 Solunjanima 4:11

PRIJE nekoliko godina moj sin Josh i ja penjali smo se planinskom stazom kad smo ugledali oblak prašine koji se dizao u zrak. Došuljali smo se bliže i vidjeli jazavca kako užurbano kopa jazbinu u humku zemlje. Glava i ramena bili su mu u rupi, prednjim je nogama žustro kopao, a stražnjima je izbacivao zemlju iz rupe. Bio je tako zaokupljen svojim poslom da nas nije čuo.

Nisam mogao odoljeti i bocnuo sam ga odostraga dugačkim štapom koji je ležao u blizini. Nisam ga ozlijedio, ali on je izletio van i okrenuo se prema nama. Josh i ja postavili smo novi svjetski rekord u utrci na sto metara!

Naučio sam nešto iz svoje drskosti: ponekad je najbolje ne zabadati nos u tuđe poslove. To je osobito istinito u odnosima s drugim vjernicima. Apostol Pavao je poticao Solunjane da brižno nastoje »živjeti u miru, baviti se svojim poslovima i raditi vlastitim rukama, kako smo vam naredili« (r. 11, K. S.). Moramo se moliti za druge i nastojati, po Božjoj milosti, prenositi Božju riječ, a povremeno ćemo biti pozvani nekome uputiti blagi ukor. Ali važno je naučiti živjeti mirno i ne miješati se u tuđe živote. Time dajemo dobar primjer »onima što su vani«, izvan Božje obitelji (r. 12). Naime, pozvani smo ljubiti jedni druge (r. 9).

– David H. Roper

Bože, nauči nas što znači druge voljeti bolje.