Svaki udah

Pročitajte: Ezekiel 37:1-3,7-10,14

1 Gospodnja ruka dođe nada me. Gospodin me izvede u duhu van i postavi me usred doline što je bila puna mrtvačkih kostiju. 2 Provede me pokraj njih uokolo. I gle, bilo ih je vrlo mnogo po dolini, bile su sasvim suhe. 3 On me upita: »Sine čovječji, mogu li opet oživjeti ove mrtvačke kosti?« Ja odgovorih: »Svemogući Gospodine, ti znaš.«
7 Ja sam prorokovao kako mi je bilo zapovjeđeno. Tada je nastao šum, kada sam prorokovao. Bio je štropot, i kosti su se pribirale, jedna uz drugu. 8 Vidio sam kako su na njima izrasli žile i meso i kako se na njih navukla koža. Ali još nije bilo u njima duha. 9 On mi reče: »Prorokuj duhu, prorokuj, sine čovječji! Reci duhu: Ovako veli svemogući Gospodin: Duše, dođi od četiri vjetra, dahni u ove usmrćene, da opet ožive!« 10 I kad sam prorokovao kako mi je bio zapovjedio, dođe duh u njih. One oživješe i postaviše se na svoje noge, jedna silno velika vojska.
14 Učinit ću da dođe u vas moj duh, da oživite, i naselit ću vas opet u vašoj zemlji. Tada ćete spoznati da sam ja, Gospodin, to rekao i izvršio«, govori Gospodin.

… i ulit ću vam duh, da oživite.

Ezekiel 37:6

KADA je Tee Unn obolio od rijetke autoimune bolesti koja mu je oslabila sve mišiće i zamalo je umro, shvatio je da je moći disati dar. Više od tjedan dana bio je na respiratoru koji je upumpavao zrak obogaćen kisikom u njegova pluća svakih nekoliko sekundi, što je bio bolan dio njegova liječenja.

Tee Unn čudesno se oporavio i danas se podsjeća da se ne smije žaliti na životne izazove. »Samo duboko udahnem«, kaže on, »i zahvalim Bogu što mogu.«

Lako je usredotočiti se na stvari koje trebamo ili želimo, a zaboraviti da ponekad i najmanje stvari u životu mogu biti najveća čuda. U Ezekielovu viđenju (r. 1-14) Bog je pokazao proroku da samo on može oživjeti suhe kosti. Čak i nakon što su se pojavile tetive, meso i koža, »nije bilo u njima duha« (r. 8). Oživjele su tek kad im je Bog dao duh. (r. 10).

To viđenje slika je Božjeg obećanje da će obnoviti Izrael. A mene podsjeća da je sve što imam, veliko ili malo, beskorisno ako mi Bog ne udahne dah.

Zahvalimo danas Bogu na najjednostavnijim blagoslovima u životu. Usred svakodnevne borbe, zaustavimo se povremeno, duboko udahnimo i recimo: »Sve što diše neka hvali Gospoda. Aleluja!« (Psalam 150:6)

– Leslie Koh

Hvala ti, Bože, za svaki udisaj koji nam daješ. Hvala ti za najmanje stvari u životu i najveća čuda života.