Oluje straha

Pročitajte: Evanđelje po Marku 4:35-41

35 Podvečer onoga dana reče im: »Prijeđimo na drugu obalu.« 36 Otpustiše narod i uzeše njega sa sobom, onako kako je bio u lađici. I druge su lađice išle s njim. 37 Tada se podiže silna bura. Valovi su udarali u lađicu, i ona se je već počela puniti vodom. 38 A on je spavao otraga u lađici na jastuku. Tada ga probudiše i povikaše: »Učitelju, zar ti ne mariš što ginemo?« 39 On ustade, zapovjedi vjetru i reče moru: »Umukni! Budi mirno!« Utihnu vjetar, i nastade velika tišina. 40 Tada im reče: »Što ste tako plašljivi? Zar još uvijek nemate vjere?« 41 Oni se vrlo uplašiše i rekoše jedan drugome: »Tko je ovaj da ga slušaju i vjetar i more!«

Tada im reče: »Što ste tako plašljivi? Zar još uvijek nemate vjere?«

Marko 4:40

U TV reklami koju sam nedavno vidio na televiziji, žena ležerno pita jednog od prijatelja s kojima gleda televiziju: »Što tražiš, Mark?« »Sebe koji neću donositi odluke na temelju straha«, odgovorio je ozbiljno, ne shvaćajući da ga je ona samo upitala što najradije gleda na televiziji.

»A, joj«, pomislio sam. Nisam to očekivao od obične TV reklame! Ali razumijem Marka: ponekad je i meni neugodno kad shvatim da strah upravlja mojim životom.

Isusovi su učenici također iskusili razornu snagu straha. Jednom, kad su prelazili na drugu stranu Galilejskog mora (r. 35), podigla se »silna bura« (r. 37). Obuzeo ih je strah i pomislili su da Isusu (koji je spavao!) nije stalo do njih: »Učitelju, zar ti ne mariš što ginemo?« (r. 38), pitali su ga. Zbog straha nisu vidjeli da im Isus želi dobro. Nakon što je zapovijedio vjetru i valovima da se smire (r. 39), suočio je učenike s dva ključna pitanja: »Zašto se toliko strašite? Kako nemate vjere?« (r. 40, K. S.)

Oluje bjesne i u našim životima, zar ne? Ali Isusova pitanja mogu nam pomoći da imamo pravilan odnos prema strahu. Njegovo prvo pitanje poziva nas da imenujemo svoje strahove. Drugo nas poziva da mu povjerimo te iskrivljene osjećaje i vidimo da nas on provodi i kroz najveće oluje.

– Adam R. Holz

Spasitelju naš, želimo ti povjeriti sve svoje strahove.