Ljubičasti šal

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 15:23-33

23 Sada više nemam polja djelovanja u ovim krajevima – a kako već mnogo godina imam želju doći k vama – 24 kad pođem u Španjolsku, nadam se vidjeti vas na prolazu i primiti vašu pomoć nakon što nakratko uživam u vašem društvu. 25 A sad idem u Jeruzalem da poslužim svetima. 26 Jer Makedonija i Ahaja nađoše za dobro da skupe neki prinos za siromahe svetih koji su u Jeruzalemu. 27 Oni nađoše to za dobro, i njihovi su dužnici. Jer kad pogani zadobiše udio u njihovim duhovnim dobrima, dužni su im pomoći od svojih materijalnih dobara. 28 Kad ovo dakle obavim i ovaj im plod uručim, zaputit ću se preko vas u Španjolsku. 29 A znam, kada dođem k vama, da ću doći s obiljem blagoslova Kristova.
30 Molim vas dakle, braćo, Gospodinom našim Isusom Kristom i ljubavlju Duha: pridružite mi se u borbi moleći se za me Bogu, 31 da budem izbavljen od nevjernikâ u Judeji, i da moja pomoć u Jeruzalemu bude ugodna svetima 32 te da s radošću dođem k vama po volji Božjoj i da se zajedno s vama okrijepim. 33 Neka Bog mira bude sa svima vama! Amen.

Molim vas dakle, braćo… pridružite mi se u borbi moleći se za me Bogu.

Rimljanima 15:30

DOK sam njegovala svoju mamu u centru za liječenje oboljelih od karcinoma, stotinjak kilometara daleko od svojega doma, zamolila sam mnoge da se mole za nas. Prolazili su mjeseci. Izolacija i samoća su me gušile. Kako ću skrbiti za nju budem li tjelesno, duševno i emocionalno iscrpljena?

Jednoga dana dobila sam neočekivani paket od prijateljice Jodi. Isplela mi je ljubičasti molitveni šal, topli podsjetnik da mnogi ljudi svakodnevno mole za nas. Kad god bih se njime ogrnula, osjećala sam da me Bog grli molitvama svoga naroda. Od tada je prošlo mnogo vremena, a ja još uvijek nosim taj ljubičasti šal, podsjetnik da me Bog tješi i hrabri.

Apostol Pavao potvrdio je važnost i okrepljujuću moć molitve za druge. Svojom strastvenom molbom da se mole za njega i ohrabruju ga na njegovim putovanjima, Pavao je pokazao kako oni koji se mole za druge postaju suradnicima u službi (r. 30). Nabrajajući za što da se mole, apostol nije samo pokazao važnost potpore drugih vjernika nego i povjerenje da Bog uslišava molitvu (r. 31-33).

Svi se ponekad osjećamo samima, ali Pavao nam pokazuje važnost i moć uzajamne molitve. Zaogrnuti zagovorničkim molitvama Božjeg naroda iskusit ćemo Božju snagu i utjehu bez obzira na to kamo nas život odveo.

– Xochitl Dixon

Bože, hvala ti na daru zagovornih molitava.