Razlog za predah

Pročitajte: Propovjednik 2:17-26
17 Ah, kako ipak premine mudrac s luđakom! Tada mi omrznu život. Učini mi se nevrijednim djelo što biva pod suncem. Jer je sve taština i trka za vjetrom. 18 Omrznu mi sav moj trud, oko kojega sam se mučio pod suncem; jer ga moram ostaviti čovjeku koji dolazi poslije mene. 19 Tko zna je li on mudar ili lud? On će upravljati čitavim mojim trudom, onim što sam teškim i mudrim radom stekao pod suncem. I to je taština! 20 Tako dođoh na to da se gotovo prepustim očajanju zbog svega svojega truda, što sam ga uložio pod suncem. 21 Čovjek se trudi oko mudrosti, spoznaje i vrsnoće, i mora to ostaviti drugome, koji se oko toga nije trudio. I to je taština i veliko zlo! 22 Jer što koristi čovjeku sav njegov trud i mar njegova duha, čime se muči pod suncem? 23 Svi su njegovi dani golema muka, i njegov rad velika briga. I u noći se ne odmara njegov duh. I to je taština!
24 Nema čovjeku ništa bolje nego da jede i pije, i da gleda da mu bude dobro od njegova truda. Ja vidjeh da i to dolazi iz Božje ruke. 25 Jer tko može jesti i uživati bez njega? 26 Jer onome koji je u njegovoj milosti daje mudrost, znanje i radost. A onome koji mu se ne sviđa, naprti teret, da sabire i skuplja, i to da dade onome koji je u milosti kod Boga. I to je taština i trka za vjetrom!

Jer što koristi čovjeku sav njegov trud i mar njegova duha, čime se muči pod suncem?

Propovjednik 2:22

ŽELITE li dulje živjeti, odlazite na odmor! Nakon što su četrdeset godina pratili rukovoditelje srednje dobi kod kojih je postojao rizik od srčanih bolesti, znanstvenici iz Helsinkija u Finskoj iznova su pregledali rezultate istraživanja i otkrili nešto što nisu vidjeli u svojim izvornim podacima: stopa smrtnosti bila je niža kod onih koji su odlazili na godišnji odmor.

Rad je nužan dio života – dio koji nam je Bog odredio čak i prije nego što je naš odnos s njim bio prekinut (3. poglavlje Postanka). Salomon opisuje tu ‘besmislenost’ rada koju doživljavaju oni koji ne rade Bogu na čast – za njih je rad samo muka i velika briga (r. r. 22,23). Čak i noću kada ne rade, njihov duh se ne odmara (r. 23) jer razmišljaju o tome što još treba napraviti.

I nama se ponekad čini da je naš život »trka za vjetrom« (r. 17) i sve nas više muči nesposobnost da »završimo« svoj posao. Ali kad se sjetimo da je Bog dio svega što radimo – naša svrha – možemo i naporno raditi i uzeti vrijeme za odmor. Možemo mu vjerovati da će nam dati sve što trebamo, jer od njega dolazi sve. Salomon zaključuje: »Jer tko može jesti i uživati bez njega?« (r. 25) Podsjećajući se na tu istinu, možemo marljivo raditi za njega (Kološanima 3,23) i dopustiti si vrijeme odmora.

– Kirsten Holmberg

Bože, ti donosiš smisao i svrhu svim našim naporima.