Isus naš brat

Pročitajte: Poslanica Hebrejima 2:10-18

10 Doista, dolikovalo je da Onaj zbog kojega je sve, po kojemu je sve i koji dovede mnoge sinove u slavu, po patnjama privede k slavi Početnika njihova spasenja. 11 Uistinu, i onaj koji posvećuje i oni koji se posvećuju – svi su od jednoga. Zato se ne stidi zvati ih braćom, 12 govoreći:
»Objavit ću tvoje ime svojoj braći,
usred skupa ću te hvaliti.«
13 I opet:
»Ja ću se u njega uzdati.«
I opet:
»Evo, ja i djeca koju mi je Bog dao.«
14 Budući da djeca zajednički imaju tijelo i krv, i on uze dio u tome, da smrću satre onoga koji ima vlast nad smrću, to jest đavla. 15 Tako izbavi one koji su cijeloga života bili u ropstvu zbog straha od smrti. 16 Doista, ne zauzima se za anđele, nego se zauzima za Abrahamove potomke. 17 Zato je trebalo da bude u svemu sličan braći, kako bi bio milosrdan i ovjerovljen veliki svećenik pred Bogom te okajavao grijehe naroda. 18 Zato što je sam trpio i podnosio kušnje, može pomagati onima koje snalaze kušnje.

 

Zato se ne stidi zvati ih braćom,…

Hebrejima 2:11

BRIDGER Walker imao je samo šest godina kada je razjareni pas nasrnuo na njegovu mlađu sestru. Instinktivno, Bridger je skočio ispred nje da ju zaštiti. Nakon pružene hitne pomoći i devedeset šavova na licu, Bridger je objasnio svoje postupke. »Ako je netko morao umrijeti, mislio sam da bih to trebao biti ja.« Srećom, plastični kirurzi pomogli su da Bridgerovo lice zacijeli, a njegova bratska ljubav, vidljiva na nedavnim slikama na kojima grli svoju sestru, ostaje jaka kao i uvijek.

U idealnom slučaju, obitelj pazi na nas i brine se o nama. Prava braća pomažu i uz nas su kad smo u nevolji, kad se bojimo ili smo sami. Zapravo, čak su i oni najbolji nesavršeni; neki nas možda i povrijede. Međutim, imamo jednog brata koji je uvijek na našoj strani, Isusa. Poslanica Hebrejima nam govori da se Krist, činom poniznosti, pridružio ljudskoj obitelji, uzeo je naše »tijelo i krv« i postao »u svemu sličan braći« (r. 14,17). Kao rezultat toga, Isus je naš najistinskiji brat i ne srami se zvati nas braćom i sestrama (r. 11).

Isusa nazivamo svojim Spasiteljem, Prijateljem i Kraljem i svaki od tih imena je istinit. Međutim, Isus je i naš Brat koji je iskusio svaki ljudski strah i kušnju, svaki očaj i tugu. Naš Brat je uz nas uvijek.

– Winn Collier

Isuse, zadivljeni smo što si ti naš Brat. Hodaj s nama. Voli nas. Poduči nas. Pokaži nam svoj put.